Mickey Mouse a împlinit 90 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mickey-mouse-a-implinit-90-de-ani/

Mickey Mouse, şoricelul desenat de Walt Disney în 1928 şi devenit, ulterior, mascotă a companiei Disney, a împlinit 90 de ani pe 18 noiembrie. Faimosul şoricel a adunat de-a lungul anilor sute de apariţii pe tv şi a devenit un brand evaluat la câteva miliarde de dolari.

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2018

Mickey Mouse, cel mai celebru şoricel din istorie, a fost desenat de Walt Disney în tren, în timpul unei călătorii de la New York spre Los Angeles. Prima versiune a personajului nu purta încă mănuşi albe şi va primi numele Mickey la sfatul soţiei lui Walt Disney, căreia i se pare mai potrivit decât Mortimer, aşa cum voia să îl boteze Disney.

Deşi „Steamboat Willie” este primul desen animat sonor, Mickey nu rostea încă niciun cuvânt, ci fluiera şi fredona un cântecel. Abia în 1929 Walt Disney îi va împrumuta propria voce, în filmul de animaţie „The Carnival Kid”, animatorul continuând să fie vocea şoricelului pentru următorii 20 de ani. Ulterior, vocea lui Mickey a fost asigurată de Jimmy MacDonald, Wayne Allwine şi de Bret Iwan.

În 1932, Walt Disney a produs 14 filme cu Mickey Mouse, stabilind un record rămas în istorie, iar, în acelaşi an, animatorul primeşte un premiu Oscar special pentru crearea îndrăgitului personaj. Societatea Naţiunilor, precursoarea ONU, îi decernează de asemenea un premiu, „considerând că (Mickey, n.r.) apropie popoarele şi culturile din toată lumea.”

Pe 15 ianuarie 1940, Mickey Mouse revine pe marele ecran ca protagonist al primului său lungmetraj, musicalul de animaţie „Fantasia”, bazat pe poemul simfonic al compozitorului Paul Dukas „Ucenicul vrăjitor”. Şoricelul lui Disney va apărea ulterior în lugmetrajele „Fun and Fancy Free” (1947), „Cine vrea pielea lui Roger Rabbit/ Who Framed Roger Rabbit” (1988) şi „Dingo and Max” (1995).

Walt Disney (1901 – 1966), inovator al filmului de animaţie şi cofondator al studioului de producţie Walt Disney Company, a fost nominalizat la 61 de premii Oscar şi la şapte premii Emmy, deţinând recordul pentru cele mai multe nominalizări la trofeele Academiei americane.

Foto: Mickey Mouse & Walt Disney – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.