Mickey Mouse a împlinit 90 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mickey-mouse-a-implinit-90-de-ani/

Mickey Mouse, şoricelul desenat de Walt Disney în 1928 şi devenit, ulterior, mascotă a companiei Disney, a împlinit 90 de ani pe 18 noiembrie. Faimosul şoricel a adunat de-a lungul anilor sute de apariţii pe tv şi a devenit un brand evaluat la câteva miliarde de dolari.

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2018

Mickey Mouse, cel mai celebru şoricel din istorie, a fost desenat de Walt Disney în tren, în timpul unei călătorii de la New York spre Los Angeles. Prima versiune a personajului nu purta încă mănuşi albe şi va primi numele Mickey la sfatul soţiei lui Walt Disney, căreia i se pare mai potrivit decât Mortimer, aşa cum voia să îl boteze Disney.

Deşi „Steamboat Willie” este primul desen animat sonor, Mickey nu rostea încă niciun cuvânt, ci fluiera şi fredona un cântecel. Abia în 1929 Walt Disney îi va împrumuta propria voce, în filmul de animaţie „The Carnival Kid”, animatorul continuând să fie vocea şoricelului pentru următorii 20 de ani. Ulterior, vocea lui Mickey a fost asigurată de Jimmy MacDonald, Wayne Allwine şi de Bret Iwan.

În 1932, Walt Disney a produs 14 filme cu Mickey Mouse, stabilind un record rămas în istorie, iar, în acelaşi an, animatorul primeşte un premiu Oscar special pentru crearea îndrăgitului personaj. Societatea Naţiunilor, precursoarea ONU, îi decernează de asemenea un premiu, „considerând că (Mickey, n.r.) apropie popoarele şi culturile din toată lumea.”

Pe 15 ianuarie 1940, Mickey Mouse revine pe marele ecran ca protagonist al primului său lungmetraj, musicalul de animaţie „Fantasia”, bazat pe poemul simfonic al compozitorului Paul Dukas „Ucenicul vrăjitor”. Şoricelul lui Disney va apărea ulterior în lugmetrajele „Fun and Fancy Free” (1947), „Cine vrea pielea lui Roger Rabbit/ Who Framed Roger Rabbit” (1988) şi „Dingo and Max” (1995).

Walt Disney (1901 – 1966), inovator al filmului de animaţie şi cofondator al studioului de producţie Walt Disney Company, a fost nominalizat la 61 de premii Oscar şi la şapte premii Emmy, deţinând recordul pentru cele mai multe nominalizări la trofeele Academiei americane.

Foto: Mickey Mouse & Walt Disney – facebook

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).