Microistoria.ro. Povești adevărate spuse pe viu
https://www.ziarulmetropolis.ro/microistoria-ro-povesti-adevarate-spuse-pe-viu/

S-a lansat arhiva online Microistoria.ro, componentă a proiectului România 100. Poveşti adevărate spuse pe viu. 

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2017

Invitația de participare la proiect a fost trimisă în această vară către 100 de români obișnuiți, provenind din toate clasele sociale, de toate vârstele și din toate etniile, care au fost provocați să spună ”o poveste care le-a schimbat viața”.

Au răspuns sub varii forme mai mult de jumătate dintre aceștia, dintre care 30 au fost preselectați să participe la un casting live, în fața unui juriu format din Cristina Modreanu – curatoarea proiectului, Florentina Bratfanof – directoare de casting, Peter Kerek – regizor, Maria Drăghici – video, grafică și documentare, Paul Dunca – MC și dramaturg de spectacol și Oana Cristea-Grigorescu – redactor radio.

Au fost aleși să-și prezinte poveștile în fața publicului 13 participanți care au participat la două ateliere conduse de regizorul Peter Kerek și apoi au urcat pe scenă în seara zilei de 14 octombrie 2017, împărtășind cu un public extrem de cald și de deschis, poveștile lor de viață.

Sperăm ca acestor 13 povești, care pot fi urmărite începând de azi online în format video pe website-ul www.microistoria.ro, să li se adauge multe altele, în urma edițiilor viitoare ale proiectului, astfel încât la finele anului 2018 să avem un tablou reprezentativ al celor care compun astăzi, după o sută de ani de existență, România contemporană.

Proiectul are o importantă componentă audio, dezvoltată cu sprijinul partenerului nostru Radio România, prin intermediul Teatrului Național Radiofonic, care a produs 13 episoade ce vor documenta procesul de selecție și rezultatul final al prezentării cu public. Acestea vor fi încărcate pe parcursul lunii noiembrie pe www.eteatru.rosub forma unui serialde reportaje documentare ce vor fi accesibile ascultării la alegerea vizitatorilor secțiunii Colecții.

Foto: Microistoria.ro – Adi Bulboacă

 

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.