Mihai Barabancea expune la 2/3 Galeria cel mai recent proiect al său “Metatronix 3000”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-barabancea-expune-la-2-3-galeria-cel-mai-recent-proiect-al-sau-metatronix-3000/

„Atrăgătoare şi oarecum sadic de sinceră, această cartografiere a vieţii deschide în spaţiul galeriei o ambianţă care pare să înghită realitatea.” – Curator Carmen Casiuc

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2022

2/3 Galeria vernisează pe 22 februarie 2022, începând cu ora 18.00, expoziția “Metatronix 3000” semnată de Mihai Barabancea.

Un nume de referință în arta contemporană românească, Mihai Barabancea aduce fotografia într-o extremă impresionantă. Autor a trei cărți de fotografie, artistul prezintă în cadrul expoziției Metatronix 3000” o lume la limita ficțiunii.

„Revelată pentru prima dată publicului larg sub forma primei expoziții personale a artistului, această lume paralelă se extinde în mai multe medii și se materializează în diverse formate fotografice. Pozele amatoricești, imaginile documentare, instalațiile și fotografiile unor realități cinematografice configurează un spațiu vizual oarecum asemănător cu World Wide Web. Făcând uz de calitatea materială a filmului fotografic și a specificațiilor tehnice precare ale modelelor vechi de cameră foto digitală, realitatea se întrepătrunde cu virtualul într-o explorare delirantă, dar emoționantă a ceea ce pare autentic și fals în era digitală.Carmen Casiuc- curator

Metatronix 3000” ne teleportează în această catastrofă sublimă, o lume populată cu mașini, nuditate, limuzine în flăcări, simulatoare și căști oculus, piramide energetice, struți robotici, îngeri cicatrizați și oameni costumați. Într-o lume post apocaliptică, trăind printre rămășite ale civilizației, supraviețuitorii își caută refugiul în lumi paralele încercând să găsească o comuniune din cabluri și metal.

Conceptul expozițional este semnat de Claudia Retegan – fondatorul galeriei de artă 2/3 Galeria și de Mihai Barabancea. Proiectul este curatoriat de Carmen Casiuc – critic și cercetător de artă independent.

„Din fanteziile abandonate și tehnologiile învechite, <<Metatronix 3000>> lasă să transpară o distopie estică a indivizilor care trăiesc între ruinele unei societăți sucombate de obsesia ei pentru noutatea trecătoare. Barabancea transformă, astfel, lipsa de sens a vieții după internet într-un reality show al singurătății colective, în care falsul se simte mai real decât realitatea în sine.” Carmen Casiuc – curator expoziție.

„Mi-l imaginez pe Mihai integrându-se perfect în romanele lui Roberto Bolano, ca fiind unul dintre personajele grupului de realiști viscerali. Privind fotografiile lui nu poți rămâne un simplu spectator ci automat devii complice, primind accesul la o lume altfel complet inaccesibilă. Verdele neon te cheamă, pereții se dilată și caruselul cu imagini abia începe; o mașinărie a timpului cu glitsch-urile de rigoare est europene. Metatronix e printre noi, e puntea care îmi desparte țeasta mea de cea a ta. Imaginile sacadate dau tonul discursului logoreic apoi totul se oprește și privirea poposește asupra unei fotografii ridicole în contemplația unui bărbat îmbrăcat în alb înconjurat de verdele pădurii, aflat lângă o cascadă acesta visează prin oculus. Nu știm dacă și noi la rândul nostru luam parte la visul bărbatului sau dacă fotografiile compun un simulacru bine regizat.” Claudia Retegan – fondator și curator al 2/3 Galeria.

Expoziția de fotografie “Metatronix 3000”cuprinde peste 40 lucrări ale artistului Mihai Barabancea și poate fi vizitată la 2/3 Galeria (strada Franceză nr 4) până pe 24 martie 2022.

Despre Mihai Barabancea

Născut în 1983, Mihai Barabancea este un fotograf cu dorință instinctivă pentru fotografiile brute, nefiltrate. Activitatea sa cuprinde fotografie, instalație, performance și hiper-reality hacking, toate acestea având ca obiect recurent mediul urban românesc, cu glitch-urile culturale specifice. Cartea sa, „Rescrierea Secvenței” a câștigat Gomma Prix Award. Printre proiectele sale se numără expozițiile „Normalitate, ce cuvânt brutal”, (MNAC), „Sneakers Art” la Romanian Design Week sau -“End of future” – expoziție de grup vernisată în Mexic. A reprezentat România în cadrul Jocurilor Francofoniei de la Nisa în 2013. De-a lungul anilor, Barabancea a mai expus în Paris și Chișinău. În 2018 a lansat cartea “Sărutul” în cadrul căreia sunt puse în discuție limitele artelor vizuale.

 

Titlu: Metatronix 3000

Vernisaj: 22:02/ 2022 ora 18.00

Partener Principal: The Institute

Muzică: DJ Alex & DJ Tugay

 

Despre 2/3 Galeria:

2/3 Galeria este o galerie tânără de artă fondată în București ce își propune să promoveze arta contemporană, punând accentul pe fotografie. Spațiul expozițional a fost deschis pe 10 iunie 2021 la București.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.