Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Adrian Văncică, Andrei Miercure, Emilia Dobrin și Iulian Postelnicu – protagoniștii filmului „Anul Nou care n-a fost”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-calin-nicoleta-hancu-adrian-vancica-andrei-miercure-emilia-dobrin-si-iulian-postelnicu-protagonistii-filmului-anul-nou-care-n-a-fost/

Forum Film prezintă, din 24 septembrie, în cinematografe, „Anul Nou care n-a fost”, un film scris, regizat şi produs de Bogdan Mureşanu, ce propune publicului o amplă poveste, a cărei acţiune are loc pe 20 decembrie 1989. Cea mai neobişnuită zi.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2024

România fierbe, dar nimeni nu vorbește despre asta. Viața pare să continue ca de obicei, cu piese de teatru cenzurate, case demolate, proletari adunați pentru o mare demonstrație, momente artistice ale studenților care ironizează comunismul, în același timp cu spectacolele TV care se pregătesc de Anul Nou pentru glorificarea lui Ceaușescu. În disconfortul casele lor neîncălzite, oamenii încă se luptă cu problemele vechi de când lumea: diferențele de opinie dintre tată și fiu, nostalgia după un fost iubit sau ura față de mama soacră. Dar, mai presus de toate, Securitatea veghează vigilent. Șase personaje și povești de viață aparent paralele se întâlnesc în anumite puncte invizibile ale acestei comedii negre, iar la explozia unei petarde toate duc la o rezoluție comună: sfârșitul unei lumi, căderea regimului comunist în România.

Actorii Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Adrian Văncică, Andrei Miercure, Emilia Dobrin și Iulian Postelnicu sunt protagoniștii filmului, iar despre personajele lor puteți afla mai multe în curând pe canalele de Facebook și Instagram ale filmului, dar mai ales în cinematografe.

Mihai Călin joacă rolul unui regizor TVR care coordonează realizarea unei emisiuni de Anul Nou, aflat într-o situație aparent fără ieșire. În acest timp, fiul său (Andrei Miercure) devine parte dintr-un plan periculos, convins de prietenul cel mai bun (Vlad Ionuț Popescu). O tânără actriță de la un teatru de stat (Nicoleta Hâncu) este chemată să recite o poezie patriotică și e dispusă să facă orice să scape de această obligație. Un securist atent la cele mai recente evenimente (Iulian Postelnicu) își ajută mama (Emilia Dobrin) să se mute dintr-o casă care se va demola, în timp ce aceasta nu vrea să renunțe la locul care-i păstrează toate amintirile. Iar muncitorul care le dă o mână de ajutor, Gelu (Adrian Văncică) ajunge într-o situație extrem de tensionată, după ce află că fiul lui a expediat prin poștă o scrisoare cu un conținut foarte periculos pentru siguranța familiei.

Echipa filmului „Anul Nou care n-a fost”, care a revenit de la Veneția cu patru premii, a fost sărbătorită pe 17 septembrie, într-un cadru festiv, la o proiecție specială găzduită de CINEMA CITY PARKLAKE VIP, la care au participat mai multe personalități și persoane publice, vedete și influenceri.
Andreea Esca și Alexandre Eram, Amalia Enache, Pavel Bartoș, Monica Davidescu și Aurelian Temișan, Marina Constantinescu, Oana Zamfir, Florin Negruțiu, Bogdan Șerban, Silviu Petcu, Andrei Lăcătuș (Shurubel), Costi Max, Macanache au felicitat impresionați membrii echipei prezente.

E mult mai greu sǎ joci acasǎ decât în deplasare, pentru cǎ intri în sală cu alte așteptări și alte speranțe cǎ nu vei dezamăgi. Iar noi, de asearǎ, am început sǎ jucǎm în fața publicului de acasă. Și ne-a plǎcut mult. Ne pare rǎu cǎ nu vom putea fi alǎturi de spectatori în fiecare salǎ, dar prin acest film vom fi acolo cu tot ce avem mai bun ca echipǎ. Acum îmi dau seama că aș fi putut fi un bun antrenor 🙂 Hai noi și ai noștri!”, a declarat Bogdan Mureșanu.

Desemnat Cel mai bun film al secțiunii Orizzonti, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, lungmetrajul „Anul Nou care n-a fost” a fost răsplătit cu Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film. Bogdan Mureșanu a primit Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, iar Boróka Biró a fost recompensată cu mențiunea specială pentru imagine Authors under 40 „Valentina Pedicini”. Performanța celor patru premii obținute la acest prestigios festival este unică în cinematografia românească.

Publicul bucureștean va putea urmări filmul și în cadrul BIFF – Bucharest International Film Festival (19 septembrie, Cinema Muzeul Țăranului, ora 20:00 – sold out; 25 septembrie, Cinema Union, ora 20:00).
O parte din echipa filmului va fi prezentă și la TIFF Oradea (la Teatrul de Stat), iar regizorul Bogdan Mureșanu va participa la proiecția specială din cadrul evenimentului Zilele Filmului Românesc la Chișinău. Noi proiecții vor fi anunțate curând.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.