Mihai Constantinescu, invitatul lui Patapievici. Se reiau întâlnirile Inapoi la argument
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-constantinescu-invitatul-lui-patapievici-se-reiau-intalnirile-inapoi-la-argument/

Joi, 24 septembrie, ora 19.00, se reiau întâlnirile Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici. Tema acestei ediţii este „Privind înapoi cu plăcere. Festivalul Enescu la a XXII-a ediţie“. Invitatul special este Mihai Constantinescu, directorul executiv al festivalului.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2015

Inapoi la argument / Mihai Constantinescu, general manager Artexim, este director executiv al Festivalului Internațional „George Enescu“ din 1991.

De atunci, impresionanta reuniune de orchestre, dirijori și interpreți, care avea loc inițial o dată la trei ani, și-a mărit frecvența. Din doi în doi ani, ne trecem în agendă concertele și recitalurile preferate din festival. Sălile sunt arhipline, iar pentru unele concerte biletele sunt epuizate în câteva minute.

În acest moment Festivalul Enescu este considerat al treilea în lume, după BBC Proms și Festivalul de la Lucerna.

Este cu siguranță marele merit al echipei coordonate de Mihai Constantinescu. Și rezultatul faptului că, începând din 1998, în funcțiile de președinți onorifici și directori artistici au fost atrase nume importante ale muzicii clasice: lordul Yehudi Menuhin, dirijorul Lawrence Foster, compozitorul și pianistul Roman Vlad, dirijorul Cristian Mandeal sau Ioan Holender, director al Operei din Viena până în 2010.

În 2017 aceste poziții vor fi preluate de dirijorii Zubin Mehta și Vladimir Jurowski.

În 2015 prezenţele de neratat au fost, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, San Francisco Symphony – în premieră în Festival, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christian Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo. Celebrul dirijor Zubin Mehta a revenit în 2015 la festival, alături de Israel Philharmonic.

Soliștii așteptați ai ediției 2015 au fost legendarul Murray Perahia, care a fost prezent şi în 2013, violonista Anne-Sophie Mutter, pianiștii Arcadi Volodos, Maria Joao Pires, Elisabeth Leonskaja, Fazyl Say, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard.

Evenimentul va fi transmis live pe site-ul www.humanitas.ro. ​

Foto: Inapoi la argument, Horia-Roman Patapievici, Mihai Constantinescu – humanitas.ro

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.