Mihai Eminescu, omagiat la TVR printr-un program special
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-eminescu-omagiat-la-tvr-printr-un-program-special/

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2015

Mihai Eminescu / Astfel, TVR 2 şi TVR HD îşi invită telespectatorii, de la ora 12.00, la Gala Naţională de Poezie 2014 – ediţia a IV-a. Evenimentul, desfăşurat în Sala Unirii de la Alba Iulia, a reunit cei mai apreciaţi 20 de poeţi contemporani români, selectaţi de criticul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, în ceea ce s-a numit „Lista lui Manolescu”.

Ca o premieră, la această ediţie, actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, a susţinut un amplu recital din Eminescu şi Creangă, iar tinerii muzicieni Liviu Cernat şi Ovidiu Pârjol au punctat, sonor, momentele poetice (acest eveniment va fi transmis de TVR HD şi de la ora 19.00).

De la ora 19.00, TVR 2 a programat documentarul Eminescu, realizat de Miruna Moraru şi Virgil Diaconescu. Aşa cum cei doi declară, programul este „o invitaţie de a călători prin universul poetic eminescian, alături de personalităţi ale culturii noastre, de ieri şi de astăzi.

O înâlnire cu o creaţie uriaşă, privită prin ochii contemporaneităţii, la 164 de ani de la naşterea acestui simbol al literaturii române” (acest documentar va fi transmis şi de TVR Internaţional de la ora 15.00).

Poetul naţional este omagiat şi în programul TVR 3 unde, de la ora 18.00, telespectatorii pot urmări o ediţie specială a emisiunii Cap de afiş, dedicată poeziei lui Eminescu. Realizată de Studioul teritorial Iaşi, emisiunea cuprinde un recital din lirica eminesciană, în interpretarea actorului mihai eminescuDorel Vişan.

TVR Internaţional a programat de la ora 9.00 emisiunea Mărturii despre Eminescu – cu înregistrări excepţionale ale lui Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Călinescu, Alexandru Philippide, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Grigore Vieru.

Tot la TVRi, de la ora 9.30, realizatorul Doru Ionescu vă propune un inedit Remix – Pe versuri de Mihai Eminescu Este vorba de melodii interpretate de Romanticii, Sincron şi Cornel Fugaru, Olimpic 64, Roşu şi Negru, Rock Filarmonica Oradea, Sideral, Mondial, Pro Musica, Doru Tufiş, Savoi, Stepan Project şi Florian Chelu.

De la ora 18.00, TVRi vă invită să urmăriţi documentarul Clipa cea repede, cu mărturii ale biografiei literare eminesciene.

Documentarul urmăreşte traseul vieţii lui Eminescu prin aproape toate locurile în care a trăit şi a lucrat. ,,Am încercat să reconstituim biografia lui Eminescu, pornind din Ipoteşti şi apoi trecând prin celelalte locuri dragi poetului, cu imagini inclusiv din Viena şi Berlin. Îmi amintesc, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Sibiu, într-un registru de vizitatori, am găsit în original semnătura lui Mihai Eminescu datând din 1869”, declară Sandrino Gavriloaia, realizatorul documentarului.

Foto: Mihai Eminescu – wikipedia

27
/03
/18

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, dar și ziua în care sărbătorim un secol de la Unirea Basarabiei cu România, prilej de a readuce în prim plan, pentru o clipă, câțiva dintre artiștii născuți pe teritoriul actual al Basarabiei și deveniți parte integrantă a memoriei, identității și culturii naționale.

25
/03
/18

Publicitar, prozator, dramaturg, Alex Tocilescu (40 de ani) este unul dintre cei mai în vogă oameni de litere din România zilelor noastre. Este foarte urmărit pe rețelele de socializare, unde a dobândit o simpatie aparte pentru fotografiile cu pisicile sale (însoțite de câteva gânduri ale felinelor).

23
/03
/18

Scrisă și regizată de Guillermo del Toro, versiunea cinematografică a romanului Forma apei/ The Shape of Water a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Romanul a apărut în această săptămână în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

21
/03
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Misticismul ebraic își găsește expresia concentrată în Cabala. Este o doctrină esoterică despre Dumnezeu și Univers ca formă foarte veche a revelației (de aici și sensul literar al cuvântului cabala, tradiție), transmisă de un lung șir de inițiați.

20
/03
/18

Pornim, astăzi, pe urmele scriitorului de Nobel Gabriel Garcia Marquez (născut într-o zi de 6 martie), prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.

20
/03
/18

Nici mare, dar nici minor – îl aprecia G. Călinescu într-o cronică din 1932, pentru ca, în „Istoria literaturii“ din 1941, să găsească strălucita formulă: „El nu-i niciodată aşa de liric încât să fie mare, niciodată atât de facil încât să nu fie poet“. Autorul cunoscutelor „Balade vesele şi triste”, George Topîrceanu, contemporan cu Arghezi, Blaga şi Barbu, s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti, în familia unui cojocar.

16
/03
/18

Joi, 22 martie, de la ora 19.00, se lansează la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, romanul Visul numărul 9, de David Mitchell, recent apărut în traducerea lui Mihnea Gafița. Într-un registru stilistic uimitor, scriitorul britanic ne poartă în acest roman prin lumea halucinantă a metropolei Tōkyō. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.

15
/03
/18

Miercuri, 21 martie, ora 19.00, la Salon für Kunstbuch din cadrul Muzeului Belvedere 21 din Viena, va fi lansat volumul bilingv Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor (contribuții de: Jelena Vesić, Alina Șerban, What, How & for Whom / WHW, Kristine Stiles). La eveniment vor participa artistul Dan Perjovschi şi istoricul de artă și curatorul Alina Șerban.