Mihai Eminescu – portretul artistului la 19 ani, licitat la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-eminescu-portretul-artistului-la-19-ani-licitat-la-artmark/

Un portret fotografic al poetului Mihai Eminescu, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand şi estimat între 1.200 şi 1.800 de euro, va fi scos la vânzare, miercuri, la licitaţia Artmark.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

Un portret fotografic al poetului Mihai Eminescu, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand şi estimat între 1.200 şi 1.800 de euro, va fi scos la vânzare, miercuri, la licitaţia Artmark.

Potrivit Artmark, licitaţia de Fotografie, care se va desfăşura miercuri, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton, va aduce în atenţia colecţionarilor o piesă cu valoare muzeală: portretul lui Mihai Eminescu la 19 ani, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand, activ în perioada 1863-1885 la Iaşi.

Exemplarul a aparţinut Asociaţiei generale a studenţilor universitari români, secţiunea Bucureşti, după cum dovedeşte ştampila de pe verso.

Mihai Eminescu

În literatura de specialitate se consideră că portretul iniţial al poetului Mihai Eminescu a fost realizat la Praga, în 1869

Fotograful ieşean a reluat clişeul şi a realizat o serie fotografică la o dimensiune mai mare.

De asemenea, miercuri, colecţionarii au ocazia adjudecării unor loturi ce explorează universul personal al unor artişti precum Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Nicolae Grigorescu, Ion Irimescu, Corneliu Baba şi Ion Ţuculescu.

Licitaţia realizează o incursiune în diferite epoci – de la interbelicul văzut din perspectiva maestrului Iosif Berman (un lot de 11 instantanee pitoreşti cu Bucureştiul interbelic, estimat între 300 şi 500 de euro), la universul copilăriei transpus de Carol Popp de Szathmari în fotografiile sale, cu o valoare estimativă între 50 şi 100 de euro.

Fotografiile, realizate în ultimii ani de viaţă, prezintă pe verso marca altelierului, cu stema Regatului României.

Stema a apărut în anul 1881 odată cu proclamarea României ca Regat, moment în care Szathmari devine şi fotograful Casei Regale.

Foto cu Mihai Eminescu : wikipedia, artmark.ro

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.