Mihai Măniuțiu, 61
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-maniutiu-61/

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuţiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2015

Mihai Măniuțiu a fost regizor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, din 1978 până în 2009, dar a participat la numeroase proiecte teatrale și pe alte scene din Capitală, din țară și din străinătate. În 2006, a devenit doctor în teatru, cu lucrarea ”Introducere în filosofia artei actorului”.

Cariera sa didactică include experiența de profesor în cadrul instituției britanice European Directors School, Leeds (martie-aprilie 2006), și de visiting professor în Drama Department, Universitatea California Irvine, SUA (ianuarie-martie 2009).

În prezent, este profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, și ocupă funcția de manager al Teatrului Național Cluj-Napoca.

Trăiesc într-o ţară bezmetică, dar în care eu mă recunosc şi pe care o recunosc… – Mihai Măniuțiu

Palmaresul regizorului cuprinde zeci de versiuni scenice și dramatizări, montate pe scenele bucureștene ale teatrelor ”Național”, ”Bulandra”, ”Odeon”, ”Act”, ”Metropolis” sau pe cele din provincie (Târgu Mureș, Iași, Oradea, Sibiu, Cluj, Timișoara, Arad, Brașov, Constanța etc.).

Mihai Măniuțiu

Mihai Măniuțiu

Urmărindu-i cariera pe axa timpului, se poate observa că, din 2005, regizorul nu a mai montat la București și a evoluat, în mare parte, în spațiul teatral al Clujului. A argumentat, într-un interviu, că doar în provincie se mai găsesc ”condițiile propice pentru un teatru laborator, în care să lucrezi câte 12-14 ore pe zi cu actori care nu aleargă, între două repetiții, la televiziune sau la radio”.

Sunt teatre în București unde se lucrează în același stil, vezi același tip de teatru; eu adorm în primele cinci minute. E un teatru care nu mă deranjează, pentru că dorm tot timpul. În majoritatea sălilor din București, am un somn foarte, foarte plăcut. – Mihai Măniuțiu

În 1998 și 2002 a primit Premiul pentru cel mai bun regizor al anului, la Gala Premiilor UNITER. A obținut premiul pentru cel mai bun regizor, cu spectacolele ”Exact în același timp” (Premiile UNITER, 2003) și ”Experimentul lui Iov” (Premiile UNITER, 2004).

În 2014, Mihai Măniuțiu a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate regizorală.

De asemenea, Mihai Măniuțiu a publicat numeroase volume de povestiri, ultimu dintre acestea – Aventurile hingherului în Balkanya, lansat, zilele trecute, la Editura Humanitas.

Când scriu, trebuie să scriu penbtru că fac febră. E ca şi cum aş face febră, trebuie să scriu, trebuie să scot virusul care e în mine, iar modul de a scăpa de acest virus, de a mă trata de această febră, e scrisul. – Mihai Măniuțiu

Foto: Mihai Măniuțiu – facebook

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.