Mihai Măniuțiu, 61
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-maniutiu-61/

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuţiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2015

Mihai Măniuțiu a fost regizor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, din 1978 până în 2009, dar a participat la numeroase proiecte teatrale și pe alte scene din Capitală, din țară și din străinătate. În 2006, a devenit doctor în teatru, cu lucrarea ”Introducere în filosofia artei actorului”.

Cariera sa didactică include experiența de profesor în cadrul instituției britanice European Directors School, Leeds (martie-aprilie 2006), și de visiting professor în Drama Department, Universitatea California Irvine, SUA (ianuarie-martie 2009).

În prezent, este profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, și ocupă funcția de manager al Teatrului Național Cluj-Napoca.

Trăiesc într-o ţară bezmetică, dar în care eu mă recunosc şi pe care o recunosc… – Mihai Măniuțiu

Palmaresul regizorului cuprinde zeci de versiuni scenice și dramatizări, montate pe scenele bucureștene ale teatrelor ”Național”, ”Bulandra”, ”Odeon”, ”Act”, ”Metropolis” sau pe cele din provincie (Târgu Mureș, Iași, Oradea, Sibiu, Cluj, Timișoara, Arad, Brașov, Constanța etc.).

Mihai Măniuțiu

Mihai Măniuțiu

Urmărindu-i cariera pe axa timpului, se poate observa că, din 2005, regizorul nu a mai montat la București și a evoluat, în mare parte, în spațiul teatral al Clujului. A argumentat, într-un interviu, că doar în provincie se mai găsesc ”condițiile propice pentru un teatru laborator, în care să lucrezi câte 12-14 ore pe zi cu actori care nu aleargă, între două repetiții, la televiziune sau la radio”.

Sunt teatre în București unde se lucrează în același stil, vezi același tip de teatru; eu adorm în primele cinci minute. E un teatru care nu mă deranjează, pentru că dorm tot timpul. În majoritatea sălilor din București, am un somn foarte, foarte plăcut. – Mihai Măniuțiu

În 1998 și 2002 a primit Premiul pentru cel mai bun regizor al anului, la Gala Premiilor UNITER. A obținut premiul pentru cel mai bun regizor, cu spectacolele ”Exact în același timp” (Premiile UNITER, 2003) și ”Experimentul lui Iov” (Premiile UNITER, 2004).

În 2014, Mihai Măniuțiu a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate regizorală.

De asemenea, Mihai Măniuțiu a publicat numeroase volume de povestiri, ultimu dintre acestea – Aventurile hingherului în Balkanya, lansat, zilele trecute, la Editura Humanitas.

Când scriu, trebuie să scriu penbtru că fac febră. E ca şi cum aş face febră, trebuie să scriu, trebuie să scot virusul care e în mine, iar modul de a scăpa de acest virus, de a mă trata de această febră, e scrisul. – Mihai Măniuțiu

Foto: Mihai Măniuțiu – facebook

04
/01
/14

Lia Bugnar, actriţă, regizoare şi scriitoare, împlineşte astăzi 45 de ani. Marcela Moţoc Augessy publică un text-cadou, chiar de ziua ei, în Ziarul Metropolis.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

18
/10
/13

Teodora Stanciu este o figură care ți se lipește de suflet prin farmecul și energia pe care le transmite. Aceeași forță se regăsește și în rolurile pe care le-a avut până acum, indiferent că este vorba despre un one woman show (,,Parfum de viață”) sau despre un rol episodic (,,Casa Zoikăi”).