Mike Godoroja: „Vom fi mereu o țară surprinzătoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mike-godoroja-vom-fi-mereu-o-tara-surprinzatoare/

Muzicianul Mike Godoroja (53 de ani), cunoscut şi ca realizator de emisiuni de radio şi televiziune de profil blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja & Blue Spirit, a militat mereu ca românii să rămână în România. El ne-a oferit un interviu special în acest an al centenarului Marii Uniri.

Un articol de Andrei Crăciun|4 aprilie 2018

Mike, la ce lucrezi acum? Ce pregătești și unde vă putem vedea, pe tine și formația, în perioada următoare?
Lucrăm la un proiect foarte complex, un dublu album ce se numește „Născut în România“. Este o întreprindere mult mai laborioasă decât mi-am închipuit, dar fascinantă. Această apariție discografică cred că va reprezenta spiritul aniversar al formației noastre, noi împlinind în 2018 două decenii de activitate. În perioada următoare avem concerte pregătitoare turneului din toamnă.

Pentru cine nu te cunoaște, care e istoria lui Mike Godoroja, pe scurt? Din cele mai vechi timpuri până astăzi? De unde vii și unde mergi?
Provin dintr-o familie de basarabeni, dar m-am născut în București, am crescut înconjurat de prieteni care ascultau sau studiau muzică, ca atare această pasiune pentru arta sunetelor mi-am format-o de timpuriu, încă de prin clasa a V-a, a VI-a; am fost susținut de părinții mei, care după puterile lor m-au ajutat să procur discuri cu: Led Zeppelin, Ray Charles, Johnny Cash.

În liceu am intrat într-o formație de rock, Phoebus, alături de muzicieni care au făcut carieră: Gheorghe Emanuel „Fiță” – la chitară și claviaturi (a cântat cu Rosu și Negru și Direcția 5) , Florin Ionescu – la tobe (care a cântat cu Direcția 5) și regretatul Net –la chitară bas. Fratele meu era un foarte bun chitarist, într-o altă formație, așa că acasă trăiam într-o atmosferă de instrumente și discuri vinyl.

În facultate am fondat clubul de jazz Richard Oschanitzky, ajutat fiind de George Marcu, Liviu Zamora și Florian Lungu (Moșu) – excelenți oameni de radio. Și tot în acea perioadă am început cursurile de saxofon tenor cu nemuritorul interpret de jazz Dan Mândrilă.

După facultate, am avut șansa să intru la radio și în televiziune, unde ideile mele de promovare a muzicii de jazz, rock și blues au putut fi puse în practică, primind de la public un semnal cuceritor. M-am reîntors pe scenă în 1997, înființând proiectul Mike Godoroja & Blue Spirit, iar în paralel am fost producătorul formației Iris, punându-mi în practică cunoștințele căpătate din anii de facultate, de la Paris – în specializarea televiziune. Drumul meu a rămas neschimbat până azi. Și asta voi face cât voi mai putea.

Prin albumul Născut în România militezi în anul 2018 – an de mari frământări sociale în care mulți renunță să mai rămână în România – la a trăi și a lupta în continuare aici, unde ne-am născut. De ce? Ce crezi tu despre patriotism?
Cred că a fi născut aici nu este o rușine sau o mândrie mai mare decât a fi american, neamț sau coreean… Pentru că aici înseamnă Rapsodia Română și Coloana fără sfârșit,  casa în care ne-am născut și drumul nostru unic în cunoaștere. Aici sunt anii superbi de facultate, e spiritul lui Johnny Răducanu și al lui Florian Pittiș, aici este publicul pe care îl iubesc și îl cinstesc… Și asta nu e puțin lucru… Înseamnă totul!

Ai trăit o vreme în Canada și ai lucrat în Statele Unite ale Americii, cum se face că nu ai rămas în Occident? Ce te-a adus înapoi acasă?
Nu am rămas în Occident, ci am revenit, pentru că nu am vocație de emigrant.

Insiști să vedem și partea plină a paharului? Care e partea plină?
Partea plină este viața noastră, din care fac parte părinții, prietenii, copiii noștri, visele din adolescență, oamenii de bună-credință care sunt majoritari în țara noastră.

România își aniversează în acest an centenarul. Unde crezi că va fi țara noastră peste încă o sută de ani?
Țara noastră va fi în aceeași poziție în care a fost și cu o sută de ani în urmă în raport cu țările occidentale, adică vom avea o evoluție moderată, într-o continuă scenetă caragialescă, cu vârfuri culturale și sportive, ce vor face Occidentul invidios. Vom fi mereu o țară surprinzătoare.

Care e cea mai importantă valoare din viața ta? Ce ți-ar plăcea să lași moștenire tinerelor generații?
Vreau să las moștenire spiritul meu tânăr, iubirea față de părinți și respectul sacru pentru marile valori.

Țara noastră va fi în aceeași poziție în care a fost și cu o sută de ani în urmă, în raport cu țările occidentale, adică vom avea o evoluție moderată, într-o continuă scenetă caragialescă, cu vârfuri culturale și sportive, ce vor face Occidentul invidios. (Mike Godoroja, muzician)

Foto: arhiva personală a artistului



29
/03
/16

„Cahiers du Cinema” caută inovaţia, sinceritatea, un cinema liber, care nu manipulează. Suntem împotriva unui cinema prea serios, după rețetă, care răspunde aşteptărilor festivalurilor – afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Metropolis, Joachim Lepastier, critic de la celebra revistă franceză. Regizorul român favorit – Corneliu Porumboiu. 

25
/03
/16

A condus Teatrul de Artă Deva, a fost lector la Universitatea  „Lucian Blaga” din Sibiu şi prim regizor la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu. În prezent este managerul Teatrului “Tony Bulandra” din Târgovişte şi conferenţiar universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. Mc. Ranin este cunoscut pe toate continentele, de unde aduce artişti din aproape toate culturile şi religiile, în consacratul Festival „Babel”, ce are loc în fiecare an între 1 și 12 iunie.

23
/03
/16

Teofia Juravle citeşte cu ochi proaspăt realitatea urbană sau rurală, identitatea naţională, apoi le transpune în tablourile sale. A expus ceva timp în ţară, apoi în străinătate şi a avut succes. Săptămâna trecută, pe o stradă în spatele Teatrului Metropolis, într-un spaţiu original numit “Gallery”, a avut loc vernisajul expoziţiei sale de pictură pe sticlă, “Identitate”, care va putea fi vizionată până în 28 martie.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

14
/03
/16

A absolvit facultatea de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București, clasa Ion Cojar - Adrian Titieni şi un masterat de actorie la clasa profesorilor Gelu Colceag - Tania Filip, în 2011.  Sabina Brânduşe a participat la numerose proiecte de televiziune și scurtmetraje. Debutul cinematografic și l-a făcut cu pelicula "California Dreamin' ", premiat la Cannes în 2007.

03
/03
/16

Sorin are poze. Și cărți poștale, și acțiuni, și obligațiuni, și certificate de vaccinare, și monede, și insigne. Sorin este colecționar, încă de la 14 ani, și poate umple o oră și jumătate de interviu vorbind despre pasiunile sale. Asta dacă se grăbește…

25
/02
/16

De 20 de ani, Marcelo Cobzariu este actorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti unde poate fi văzut în spectacolele: „Butoiul cu pulbere” „Furtuna” „Revizorul” „Scrisoarea” „Vizita bătrânei doamne”. La Teatrul Metropolis joacă în comediile: “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Edvard Radzinski, în regia lui Mihai Constantin şi “Dator vândut”, în regia lui Dan Tudor.

10
/02
/16

Pasionat de muzica clasică și de jazz, Gelu Nițu joacă într-un spectacol inspirat din viața unuia dintre compozitorii săi preferați, Paganini. Povestește despre cum a lucrat cu regizorul american Mick Davis, despre rolurile din teatru și despre relația cu publicul.