Mike Godoroja: „Vom fi mereu o țară surprinzătoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mike-godoroja-vom-fi-mereu-o-tara-surprinzatoare/

Muzicianul Mike Godoroja (53 de ani), cunoscut şi ca realizator de emisiuni de radio şi televiziune de profil blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja & Blue Spirit, a militat mereu ca românii să rămână în România. El ne-a oferit un interviu special în acest an al centenarului Marii Uniri.

Un articol de Andrei Crăciun|4 aprilie 2018

Mike, la ce lucrezi acum? Ce pregătești și unde vă putem vedea, pe tine și formația, în perioada următoare?
Lucrăm la un proiect foarte complex, un dublu album ce se numește „Născut în România“. Este o întreprindere mult mai laborioasă decât mi-am închipuit, dar fascinantă. Această apariție discografică cred că va reprezenta spiritul aniversar al formației noastre, noi împlinind în 2018 două decenii de activitate. În perioada următoare avem concerte pregătitoare turneului din toamnă.

Pentru cine nu te cunoaște, care e istoria lui Mike Godoroja, pe scurt? Din cele mai vechi timpuri până astăzi? De unde vii și unde mergi?
Provin dintr-o familie de basarabeni, dar m-am născut în București, am crescut înconjurat de prieteni care ascultau sau studiau muzică, ca atare această pasiune pentru arta sunetelor mi-am format-o de timpuriu, încă de prin clasa a V-a, a VI-a; am fost susținut de părinții mei, care după puterile lor m-au ajutat să procur discuri cu: Led Zeppelin, Ray Charles, Johnny Cash.

În liceu am intrat într-o formație de rock, Phoebus, alături de muzicieni care au făcut carieră: Gheorghe Emanuel „Fiță” – la chitară și claviaturi (a cântat cu Rosu și Negru și Direcția 5) , Florin Ionescu – la tobe (care a cântat cu Direcția 5) și regretatul Net –la chitară bas. Fratele meu era un foarte bun chitarist, într-o altă formație, așa că acasă trăiam într-o atmosferă de instrumente și discuri vinyl.

În facultate am fondat clubul de jazz Richard Oschanitzky, ajutat fiind de George Marcu, Liviu Zamora și Florian Lungu (Moșu) – excelenți oameni de radio. Și tot în acea perioadă am început cursurile de saxofon tenor cu nemuritorul interpret de jazz Dan Mândrilă.

După facultate, am avut șansa să intru la radio și în televiziune, unde ideile mele de promovare a muzicii de jazz, rock și blues au putut fi puse în practică, primind de la public un semnal cuceritor. M-am reîntors pe scenă în 1997, înființând proiectul Mike Godoroja & Blue Spirit, iar în paralel am fost producătorul formației Iris, punându-mi în practică cunoștințele căpătate din anii de facultate, de la Paris – în specializarea televiziune. Drumul meu a rămas neschimbat până azi. Și asta voi face cât voi mai putea.

Prin albumul Născut în România militezi în anul 2018 – an de mari frământări sociale în care mulți renunță să mai rămână în România – la a trăi și a lupta în continuare aici, unde ne-am născut. De ce? Ce crezi tu despre patriotism?
Cred că a fi născut aici nu este o rușine sau o mândrie mai mare decât a fi american, neamț sau coreean… Pentru că aici înseamnă Rapsodia Română și Coloana fără sfârșit,  casa în care ne-am născut și drumul nostru unic în cunoaștere. Aici sunt anii superbi de facultate, e spiritul lui Johnny Răducanu și al lui Florian Pittiș, aici este publicul pe care îl iubesc și îl cinstesc… Și asta nu e puțin lucru… Înseamnă totul!

Ai trăit o vreme în Canada și ai lucrat în Statele Unite ale Americii, cum se face că nu ai rămas în Occident? Ce te-a adus înapoi acasă?
Nu am rămas în Occident, ci am revenit, pentru că nu am vocație de emigrant.

Insiști să vedem și partea plină a paharului? Care e partea plină?
Partea plină este viața noastră, din care fac parte părinții, prietenii, copiii noștri, visele din adolescență, oamenii de bună-credință care sunt majoritari în țara noastră.

România își aniversează în acest an centenarul. Unde crezi că va fi țara noastră peste încă o sută de ani?
Țara noastră va fi în aceeași poziție în care a fost și cu o sută de ani în urmă în raport cu țările occidentale, adică vom avea o evoluție moderată, într-o continuă scenetă caragialescă, cu vârfuri culturale și sportive, ce vor face Occidentul invidios. Vom fi mereu o țară surprinzătoare.

Care e cea mai importantă valoare din viața ta? Ce ți-ar plăcea să lași moștenire tinerelor generații?
Vreau să las moștenire spiritul meu tânăr, iubirea față de părinți și respectul sacru pentru marile valori.

Țara noastră va fi în aceeași poziție în care a fost și cu o sută de ani în urmă, în raport cu țările occidentale, adică vom avea o evoluție moderată, într-o continuă scenetă caragialescă, cu vârfuri culturale și sportive, ce vor face Occidentul invidios. (Mike Godoroja, muzician)

Foto: arhiva personală a artistului



03
/12
/14

Continuăm seria dedicată tinerilor artiști cu o extraordinară actriță de teatru și de film, scurt (ați văzut „Vaca finlandeză” a maestrului Gheorghe Preda?) și lungmetraj, voce de desene animate (mama lui Zumzărel de pe Disney Channel, cine credeați că e?), zână ursitoare la petreceri pentru copii, cu o bogată carieră în orașul București.

02
/12
/14

Pe 3 decembrie 2014 se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Petre Ţuţea. Ziarul Metropolis vă prezintă 23 de citate ale filosofului şi eseistului, publicate în cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“, apărută la Editura Humanitas.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

Dragoş Huluba, unul dintre cei mai importanţi actori ai Teatrului de Comedie din Bucureşti, îşi conturează traseul profesional, pornind de la întâlnirea cu Dem Rădulescu, mentorul lui, trecând prin aplauzele publicului din Singapore, România sau China şi ajungând la înţelegerea pe care i-o arată pe scenă soţia lui, actriţa Violeta Huluba.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.