Mikhail Baryshnikov, spectator și participant la FITS 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/mikhail-baryshnikov-spectator-si-participant-la-fits-2017/

Unul dintre invitaţii speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim şi s-a întâlnit cu Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuţie călduroasă despre detalii din viaţa artistică şi personală, dar şi despre spectacolul pe care artistul îl va susţine la Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2017

„Sunt impresionat de acest festival, e chiar mai mare decât la Edinburgh, am observat că întregul oraș e implicat. Artă pentru oameni și oameni pentru artă, cu atât de mulți artiști tineri, dar și mai în vârstă ca mine. Aștept cu nerăbdare să fiu pe scenă aici, dar și să văd cât mai multe alte spectacole”, a declarat Mikhail Baryshnikov. Cât despre motto-ul ediției XXIV a FITS, artistul a transmis: „Arta e ca o boală, ca jocul de golf. (…) Cred că dragostea și arta sunt cuvinte care se potrivesc mănușă. Nu poți practica arta cu ură”.

Pe 13 iunie a început și secțiunea specială de circ contemporan, cu spectacolul-eveniment „Perfecțiunea imperfecțiunii”, în care vulnerabilitatea unei echipe de acrobați profesioniști a fost pusă în valoare de scenografia minimalistă. Momentele de suspans combinate cu senzațional au făcut deliciul publicului aflat la Sala Thalia.

Sezonul israelian a continuat cu „Yama”, al doilea spectacol pregătit de Vertigo Dance Company, o reprezentație plină de inspirație care a explorat amprenta ecologică umană, dependența și capacitatea de regenerare, prin urmărirea sursei fiecărei mișcări și efectul pe care aceasta o are asupra mediului. Publicul a primit, din nou, cu bucurie și entuziasm echipa de dansatori condusă de Noa Wertheim, răsplătindu-le actul artistic cu aplauze prelungite.

Iubirea a fost la loc de cinste și pe străzile orașului, pe care seara le-a găsit pline de oameni dornici să se bucure alături de artiștii itineranți. „Din ogradă, hai-hui pe stradă!”, „Farmecul carnavalului” sau „Dansul dragonului” au fost reprezentațiile care au adus multe zâmbete pe chipul publicului prezent.

În cea de-a șasea zi de festival, Fanfara de la Cozmești va răsuna pe Pietonala Nicolae Bălcescu, iar Pulcinella, vestitul personaj commedia dell’arte, va fi în paradă în același loc. Circul contemporan, prin „Chiar…fără cuvinte!”, și dansul israelian al companiei Kibbutz Contemporary Dance Company fac parte din seria spectacolelor indoor, alături de reprezentații ca „Taina sufletului”, „Fetele poloneze” sau „Singurătatea lui Dumnezeu în oameni”.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit. Pentru spectacolele de interior, accesul se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: zilnic, de la ora 9:00 – 20:00, până în data de 18 iunie, inclusiv. Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a acestuia va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro. Pentru orice informaţii sau neclarităţi, vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail la [email protected].

Foto: Maria Ștefănescu

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.