Mikhail Baryshnikov, spectator și participant la FITS 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/mikhail-baryshnikov-spectator-si-participant-la-fits-2017/

Unul dintre invitaţii speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim şi s-a întâlnit cu Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuţie călduroasă despre detalii din viaţa artistică şi personală, dar şi despre spectacolul pe care artistul îl va susţine la Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2017

„Sunt impresionat de acest festival, e chiar mai mare decât la Edinburgh, am observat că întregul oraș e implicat. Artă pentru oameni și oameni pentru artă, cu atât de mulți artiști tineri, dar și mai în vârstă ca mine. Aștept cu nerăbdare să fiu pe scenă aici, dar și să văd cât mai multe alte spectacole”, a declarat Mikhail Baryshnikov. Cât despre motto-ul ediției XXIV a FITS, artistul a transmis: „Arta e ca o boală, ca jocul de golf. (…) Cred că dragostea și arta sunt cuvinte care se potrivesc mănușă. Nu poți practica arta cu ură”.

Pe 13 iunie a început și secțiunea specială de circ contemporan, cu spectacolul-eveniment „Perfecțiunea imperfecțiunii”, în care vulnerabilitatea unei echipe de acrobați profesioniști a fost pusă în valoare de scenografia minimalistă. Momentele de suspans combinate cu senzațional au făcut deliciul publicului aflat la Sala Thalia.

Sezonul israelian a continuat cu „Yama”, al doilea spectacol pregătit de Vertigo Dance Company, o reprezentație plină de inspirație care a explorat amprenta ecologică umană, dependența și capacitatea de regenerare, prin urmărirea sursei fiecărei mișcări și efectul pe care aceasta o are asupra mediului. Publicul a primit, din nou, cu bucurie și entuziasm echipa de dansatori condusă de Noa Wertheim, răsplătindu-le actul artistic cu aplauze prelungite.

Iubirea a fost la loc de cinste și pe străzile orașului, pe care seara le-a găsit pline de oameni dornici să se bucure alături de artiștii itineranți. „Din ogradă, hai-hui pe stradă!”, „Farmecul carnavalului” sau „Dansul dragonului” au fost reprezentațiile care au adus multe zâmbete pe chipul publicului prezent.

În cea de-a șasea zi de festival, Fanfara de la Cozmești va răsuna pe Pietonala Nicolae Bălcescu, iar Pulcinella, vestitul personaj commedia dell’arte, va fi în paradă în același loc. Circul contemporan, prin „Chiar…fără cuvinte!”, și dansul israelian al companiei Kibbutz Contemporary Dance Company fac parte din seria spectacolelor indoor, alături de reprezentații ca „Taina sufletului”, „Fetele poloneze” sau „Singurătatea lui Dumnezeu în oameni”.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit. Pentru spectacolele de interior, accesul se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: zilnic, de la ora 9:00 – 20:00, până în data de 18 iunie, inclusiv. Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a acestuia va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro. Pentru orice informaţii sau neclarităţi, vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail la [email protected].

Foto: Maria Ștefănescu

13
/02
/16

Actorul şi regizorul Alexandru Nagy este nepotul actorului George Ivaşcu şi al regizoarei Alice Barb. Într-o scrisoare publicată de Ziarul Metropolis, în preajma zilelor de naştere ale celor doi artişti (Alice Barb este născută pe 14 februarie, iar George Ivaşcu pe 15 februarie), Alex Nagy arată cum l-au influenţat aceştia ca oameni apropiaţi, dar şi cum i-au modelat la început de drum cariera.

13
/02
/16

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău  organizează vineri, 19 februarie 2016, la orele 11.00, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel  Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției „Constantin  Brâncuși - Pasărea măiastră".

13
/02
/16

Începînd cu această săptămînă, în librăriile din toată ţara şi pe  www.polirom.ro a apărut un nou volum semnat de celebrul Will Gompertz, arts editor BBC, ,,Gîndeşte ca un artist”. Învaţă cu van Gogh, Picasso sau Andy Warhol cum să fii creativ în orice domeniu, publicat de Editura Polirom, în traducerea Luciei Popovici.

12
/02
/16

Festivalul Internațional de Film Experimental București explorează, între 14 și 20 martie, puterea emoțiilor în cadrul a trei noi programe: You Run Through My Veins, Journeys into Subconscious, Love Is the Sweetest Experiment. Cea de-a șasea ediție BIEFF aduce în capitală câștigătorul Tiger Award la Rotterdam 2015 și cele mai provocatoare scurtmetraje din competiția aceluiași festival, în cadrul secțiunii You Run Through My Veins.

12
/02
/16

La 1509 metri altitudine, pe Platoul Padina din Parcul Natural Bucegi, are loc, de 7 ani la rând, Padina Fest. Unul dintre cele mai longevive festivaluri de muzică alternative de la noi din ţară va sărbători cea de a 7a ediţie printr-un line-up exclusiv românesc, astfel că, între 28 şi 31 iulie 2016 vor sosi la Padina Fest unele dintre cele mai îndrăgite trupe de rock şi electro.

12
/02
/16

Tanti Geta a primit de la copii un smartphone. „Un chin pe bani”. E un ACER de 5 inch. „Ager de-un lat de palmă”. E destul de greu de manevrat. „E imposibil să faci ceva cu el, ia de vezi”.

12
/02
/16

Centrul Cultural Rus din București și Asociația SmartArt îi invită pe iubitorii operei şi baletului să sărbatorească prin muzică cei 250 de ani de excelență ai Teatrului Bolshoi din Moscova. Evenimentul aniversar - un recital extraordinar de arii și lieduri rusești - va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, la sediul Centrului Cultural Rus.

12
/02
/16

George Clooney și soția sa, Amal, dar și coafura actriței Tilda Swinton, au acaparat toate flash-urile Berlinalei, inaugurată anul acesta de filmul 'Hail, Caesar!', de Joel și Ethan Coen.  Filmul, proiectat în afara concursului, este o radiografie a Hollywood-ului din anii 50, în plină epocă a vânătorii de vrăjitoare, cu umorul lor caracteristic și cu o mare doză de tandrețe.

11
/02
/16

Să revenim la oile noastre! Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Despre oameni și oi / Rams, o tragi-comedie islandeză despre doi frați care nu și-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câștigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 și premiul publicului la TIFF 2015.

11
/02
/16

Lucrarea "The Sunflowers in 1937", de Adrian Ghenie, a fost adjudecată în licitație miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline, informează site-ul oficial al casei Sotheby's. Pictura, inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh — "Floarea soarelui", a fost vândută la un preț record pentru artistul român, peste dublul recordului său anterior de preț.

11
/02
/16

Cinci tineri regizori aspiranţi. Cinci scurtmetraje independente adunate într-un omnibus, „Love Bus”, lansat în 2014 în cinema şi disponibil acum, gratuit, pe platforma Cinepub. Cinci fragmente din poveşti de dragoste între tineri, plasate în câte o zonă cunoscută din Bucureşti. 

11
/02
/16

La scurt timp după deschiderea expoziţie Teatrul nostru. O istorie vizuală, Naţionalul ieşean continuă manifestările dedicate sărbătorilor sale din acest an: 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni, 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc din lume şi 120 de ani de la inaugurarea clădirii.

11
/02
/16

Vineri, 12 februarie, începând cu ora 17.00, va avea loc inaugurarea noului sediul al Librăriei „Mihail Sadoveanu”, în prezenţa criticilor literari Alex. Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache. Librăria „Mihail Sadoveanu” a rămas fără sediul istoric luna trecută din cauza restituirii acestui spaţiu proprietarilor. Pentru a nu întrerupe istoria de peste 65 de ani a cunoscutei librării, Compania de Librării București a decis ca Librăria 88, de pe strada Edgar Quinet să preia numele Librăria „Mihail Sadoveanu”.

11
/02
/16

Concertul lui Charles Aznavour, programat inițial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. Charles Aznavour (91 de ani) se află într-un turneul restrâns — "One Night Only", ce se desfășoară în doar câteva dintre capitalele europene, printre acestea aflându-se și București.