Mikis Theodorakis, spitalizat
https://www.ziarulmetropolis.ro/mikis-theodorakis-spitalizat/

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul”, a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

Un articol de Petre Ivan|26 decembrie 2013

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul”, a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

Potrivit medicilor eleni, starea de sănătate a celebrului compozitor nu prezintă motive de îngrijorare.

„Starea lui de sănătate nu prezintă motive de îngrijorare, dar el trebuie să rămână internat pentru câteva zile înainte de a putea să se întoarcă acasă”.

În vârstă de 88 de ani, Mikis Theodorakis este unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori greci, devenit celebru graţie coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul” (1964), recompensat cu trei premii Oscar.

Compozitor prolific, Mikis Theodorakis a readus la viaţă bogatul patrimoniu al tradiţiilor muzicale populare greceşti, a transpus pe muzică poeme greceşti şi străine celebre.

Mikis Theodorakis, autorul moral al uneia dintre cele mai memorabile & populare secvențe din istoria filmului

Dintre acestea, amintim „Axion Esti”, scris de poetul Odysséas Elytis (laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1979), şi „Canto General”, scris de Pablo Neruda, dar a compus şi numeroase oratorii şi simfonii, informează Mediafax.

A devenit un veritabil simbol al rezistenţei din timpul Dictaturii coloneilor (1967-1974) şi a participat în mod activ la viaţa politică a Greciei din ultimele decenii.

Foto: Mikis Theodorakis – theodorakisfriends.com

28
/07
/17

Safari, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul a avut premiera la festivalul de Film de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile filmului de la Cluj, în cadrul TIFF.

27
/07
/17

Festivalul Filmul de Piatră (27 - 30 iulie, Piatra Neamț) a ajuns la cea de-a zecea ediție. Anul acesta, festivalul își sărbătorește cele 10 ediții de existență cu cele mai bune filme din ultimul an, muzică live și petreceri până în zori de zi, evenimente în aer liber și activități organizate de către voluntari.

27
/07
/17

Ajunsă la cea de-a 4-a ediție,Caravana Filmelor NexT urmează să instalezesala de cinema preferată a verii în aer liber, în grădini, parcuri, pajiști întinse și alte spații verzi neconvenționale din 7 orașe din țară, în perioada 27 iulie – 23 august.

26
/07
/17

„Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va avea premiera în cinematografele din România de Ziua Națională. Producția va fi distribuită în cinematografele din toată țara de microFILM.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.