Mikis Theodorakis, spitalizat
https://www.ziarulmetropolis.ro/mikis-theodorakis-spitalizat/

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul”, a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

Un articol de Petre Ivan|26 decembrie 2013

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul”, a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

Potrivit medicilor eleni, starea de sănătate a celebrului compozitor nu prezintă motive de îngrijorare.

„Starea lui de sănătate nu prezintă motive de îngrijorare, dar el trebuie să rămână internat pentru câteva zile înainte de a putea să se întoarcă acasă”.

În vârstă de 88 de ani, Mikis Theodorakis este unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori greci, devenit celebru graţie coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul” (1964), recompensat cu trei premii Oscar.

Compozitor prolific, Mikis Theodorakis a readus la viaţă bogatul patrimoniu al tradiţiilor muzicale populare greceşti, a transpus pe muzică poeme greceşti şi străine celebre.

Mikis Theodorakis, autorul moral al uneia dintre cele mai memorabile & populare secvențe din istoria filmului

Dintre acestea, amintim „Axion Esti”, scris de poetul Odysséas Elytis (laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1979), şi „Canto General”, scris de Pablo Neruda, dar a compus şi numeroase oratorii şi simfonii, informează Mediafax.

A devenit un veritabil simbol al rezistenţei din timpul Dictaturii coloneilor (1967-1974) şi a participat în mod activ la viaţa politică a Greciei din ultimele decenii.

Foto: Mikis Theodorakis – theodorakisfriends.com

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.