Miklós Bács vine la Întâlnirile Yorick
https://www.ziarulmetropolis.ro/miklos-bacs-vine-la-intalnirile-yorick/

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cişmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul şi profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2017

Cunoscutul actor și profesor Miklós Bácsva fi prezent la o întâlnire cu publicul, moderată de criticul de teatru Monica Andronescu, unde va vorbi despre situația actorului în România anului 2017, despre arta actorului, despre mari întâlniri în teatru, despre talent și arta de a preda actoria, despre nevoia de teatru. Poate fi actoria predată sau învățată? (Mai) avem nevoie de teatru? Este actoria o artă sau e un hobby? Iată câteva dintre întrebările la care vom căuta răspunsuri.

Miklós Bácseste actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj și profesor universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca. În această stagiune, îl puteți vedea în rolul titular în celebrul „Faust” pus în scenă de Silviu Purcărete la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, în rolul Marc Antoniu, în „Iulius Caesar”, regia Silviu Purcărete, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, în Satin, în spectacolul „În adâncuri”, regia Yuri Kordonsky, și în rolul Kroll în „Rosmersholm”, regia Andriy Zholdak, ambele la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Este director al Galei Tânărului Actor HOP și este cel mai iubit profesor de actorie din România.

Sunt etape în viața unui actor în care singurul lucru catastrofal este să nu poată răspunde la întrebarea: <De ce fac acum meseria asta?> Și trebuie să-și pună întrebarea asta toată viața, tocmai, pentru că răspunsul se schimbă în permanență. Trebuie să existe o motivație care, chiar dacă n-o poți formula în cuvinte, ea să te împingă mai departe. Și sunt momente când această motivație dispare. Sunt mulți mari actori, regizori, care la un moment dat realizează că există ceva mai mult decât spectacolul, tocmai această căutare. Nu sunt convins că sunt fericiți… Dar e foarte important să fii sincer cu tine însuți și să recunoști dacă motivația a dispărut. (Miklós Bács)

În cadrul proiectului Întâlnirile Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și ale artelor spectacolului. Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Victor Rebengiuc, Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie, Oana Pellea, Radu-Alexandru Nica, David Esrig, Răzvan Mazilu, George Banu.

Evenimentele Yorick sunt organizate cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Foto: Miklós Bács, Întâlnirile Yorick – facebook

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.