Miklós Bács vine la Întâlnirile Yorick
https://www.ziarulmetropolis.ro/miklos-bacs-vine-la-intalnirile-yorick/

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cişmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul şi profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2017

Cunoscutul actor și profesor Miklós Bácsva fi prezent la o întâlnire cu publicul, moderată de criticul de teatru Monica Andronescu, unde va vorbi despre situația actorului în România anului 2017, despre arta actorului, despre mari întâlniri în teatru, despre talent și arta de a preda actoria, despre nevoia de teatru. Poate fi actoria predată sau învățată? (Mai) avem nevoie de teatru? Este actoria o artă sau e un hobby? Iată câteva dintre întrebările la care vom căuta răspunsuri.

Miklós Bácseste actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj și profesor universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca. În această stagiune, îl puteți vedea în rolul titular în celebrul „Faust” pus în scenă de Silviu Purcărete la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, în rolul Marc Antoniu, în „Iulius Caesar”, regia Silviu Purcărete, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, în Satin, în spectacolul „În adâncuri”, regia Yuri Kordonsky, și în rolul Kroll în „Rosmersholm”, regia Andriy Zholdak, ambele la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Este director al Galei Tânărului Actor HOP și este cel mai iubit profesor de actorie din România.

Sunt etape în viața unui actor în care singurul lucru catastrofal este să nu poată răspunde la întrebarea: <De ce fac acum meseria asta?> Și trebuie să-și pună întrebarea asta toată viața, tocmai, pentru că răspunsul se schimbă în permanență. Trebuie să existe o motivație care, chiar dacă n-o poți formula în cuvinte, ea să te împingă mai departe. Și sunt momente când această motivație dispare. Sunt mulți mari actori, regizori, care la un moment dat realizează că există ceva mai mult decât spectacolul, tocmai această căutare. Nu sunt convins că sunt fericiți… Dar e foarte important să fii sincer cu tine însuți și să recunoști dacă motivația a dispărut. (Miklós Bács)

În cadrul proiectului Întâlnirile Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și ale artelor spectacolului. Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Victor Rebengiuc, Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie, Oana Pellea, Radu-Alexandru Nica, David Esrig, Răzvan Mazilu, George Banu.

Evenimentele Yorick sunt organizate cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Foto: Miklós Bács, Întâlnirile Yorick – facebook

09
/03
/16

Cu siguranţă, melomanii îşi amintesc cu placere de prezenţa violonistului David Grimal  şi a orchestrei sale Les Dissonances în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediţia 2015. Peste câteva zile, celebrul violinist revine pe scena Ateneului Român de astă dată cu o propunere  deosebit de ambiţioasă: Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian  Bach, în două concerte.

09
/03
/16

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura anul acesta, între 18 și 24 aprilie. În cele șapte zile de festival, la Institutul Francez (Sala “Elvire Popesco”), Muzeul Tăranului Roman și Clubul Tăranului vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale, “workshop-uri”, “master-classes” etc.

09
/03
/16

Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cel care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, va interpreta Fantasia-Appassionata în sol major, lucrare definitivată în 1860 de compozitorul și violonistul belgian Henri Vieuxtemps. Concertul va avea loc miercuri, 16 martie de la ora 19.00, la Sala Radio. Dirijor, Radu Postăvaru.

09
/03
/16

Conform propriilor declaraţii - Memorii, Humanitas, 1991 -, Mircea Eliade s-a născut în urmă cu 109 ani („M-am născut la București, la 9 martie 1907”). Există totuși o notă de subsol a editurii care spune că data reală a nașterii lui Eliade este 28 februarie/13 martie 1907 (s.v.), conform actului de naștere descoperit și publicat de Constantin Popescu-Cadem în Revista de istorie și teorie literară în 1983

08
/03
/16

LOVE 3D / DRAGOSTE 3D, cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé (Irreversible, Enter the Void), va avea premiera în România pe 18 martie şi va rula în cinematografe în format 3D și 2D. Durata: 135 minute. Distribuit de Independenţa Film. Pelicula a primit săptămâna trecută din partea Comisiei de Rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (C.N.C.) calificativul 18+ Interzis minorilor.

08
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, începând cu ora 19.00, pe scena Ateneului Român din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează cea de-a III-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism. 

08
/03
/16

Dintotdeauna, poveştile de dragoste au mers mână în/de mână cu o melodie deosebită. În urma unui sondaj realizat în 2013, în Marea Britanie, site-ul onepoll.com a „stabilit” cele mai frumoase melodii de dragoste care fac inimile oamenilor să tresalte! Vă prezentăm, aici, topul publicaţiei britanice, dar şi povestea acestor cântece

07
/03
/16

“Mulțumesc publicului extraordinar din România! Concertul de la București, primul după o perioadă destul de lungă în care am fost nevoită să stau departe de scenă, mi-a adus multă bucurie în suflet. Voi continua turneul Happy Birthday Tour cu o energie specială, pentru care vă mulțumesc și abia aștept să ne reîntâlnim.” - Nana Mouskouri

07
/03
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional George Enescu are loc între 3 și 25 septembrie și aduce pe scena Ateneului Român unii dintre cei mai promițători tineri artiști ai momentului, precum și muzicieni consacrați și laureați ai Concursului, astăzi, nume importante în plan internațional, care vor susține o serie de recitaluri extraordinare. Abonamentele și biletele s-au pus în vânzare începând de astăzi, 7 martie, în rețeaua Eventim.

07
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Ecranizare a romanului „The Price of Salt” (1952), publicat, din cauza tematicii, sub pseudonim de celebra scriitoare americană Patricia Highsmith, „Carol” (2015) este cronica asumat melodramatică, dar de o somptuozitate elegantă, a unei iubiri între două femei din medii diferite în New York-ul de la începutul anilor `50.