„Milonga Regală. Seară de tango la Palat”, un eveniment artistic în scop caritabil la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/milonga-regala-seara-de-tango-la-palat-un-eveniment-artistic-in-scop-caritabil-la-mnar/

În premieră pentru spaţiul cultural bucureştean, Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte o seară de tango, în ambianţă regală. Evenimentul artistic este dedicat luptei împotriva cancerului şi va avea loc sâmbătă, 31 martie, între orele 16.00 – 22.00.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2018

Milonga sau „întâlnirea întru tango”, reunește într-o experiență inedită pasiunea pentru artă și oameni, respectul și dorința celor din medii diferite de a-și manifesta solidaritatea. Fondurile strânse cu acest prilej sunt destinate ajutorării unor angajați ai muzeului direct afectați de cancer.

Inspirat din tradiția vechilor baluri organizate la palat, evenimentul face trimitere și la introducerea tangoului în seratele de la Palatul Cotroceni, de către tânărul cuplu de principi moștenitori Maria și Ferdinand, acest dans fiind interzis inițial de Regele Carol I deoarece era considerat prea senzual.

Revenind în zilele noastre, acest eveniment își propune să reliefeze legătura dintre expresia corporală și cea plastic-vizuală, relația dintre ritmul muzicii și al mișcărilor de dans și cel al unor lucrări din patrimoniul MNAR, imagini ce vor fi proiectate pe mai multe ecrane. Mini-ateliere de tango și de creație plastică vor completa evenimentul susținut de nume de răsunet ale comunității de tango precum Manuela Panaite, Dj Gabriel Mihalache, Maria Tirtea și Andra Lungu (Tango Timișoara), Horia Ioan Pop și Ioana Lascu (Compania de Tango Cluj), Cristi Crâng și Iulia Gordan (Atelierul de Tangou Iași), Cristian Dițescu și Lucia Mîrzan (Fabrica de Tango București), Marian Toderascu, Oana Casandra Olaru (Tango MyO București) și copiii Lotului Național – Club Sportiv Dance Fever – 10 – 14 ani.

Programul va împleti demonstrațiile dansatorilor cu implicarea activă a publicului, ce va fi invitat pe ringul de dans.

Inițiativa se bucură de sprijinul comunității de tango din Romania și de cel al Asociației Centru de Explorare Vizuală, precum și de susținerea studenților Departamentului Textile din cadrul Universității Naționale de Arte din București, coordonat de Conf. univ. dr. Dorina Horatău – Director Departament. Evenimentul se adresează tuturor pasionaților de dans și arte vizuale care cred în puterea solidarității, empatiei și sensibilității artistice. Produse unicat realizate de studenți (obiecte decorative, textile și de vestimentație) vor face obiectul unei tombole speciale alături de produsele realizate în cadrul mini-atelierelor creative.

Participarea la Milonga se face în limita locurilor disponibile.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.