Mini-maraton de teatru pentru copii și bebeluși
https://www.ziarulmetropolis.ro/mini-maraton-de-teatru-pentru-copii-si-bebelusi/

Un mini-maraton al formelor teatrale create special pentru copiii cu vârsta sub 6 ani se va desfăşura în perioada 31 ianuarie-2 februarie la Sala Mică a Teatrului „Ion Creangă”.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

„Artele nu țin cont de vârstă, ci de curiozitate” este motto-ul sub care, pentru al șaselea an consecutiv, Primăria Municipiului București organizează, prin Teatrul Ion Creangă, TIC PITIC – Zilele Small Size.

 

Organizate simultan în peste 20 de țări, cu scopul de a apropia copiii de teatru de la cele mai fragede vârste, Zilele Small Size propun producții variate: de la spectacole și ateliere senzoriale dedicate bebelușilor care descoperă lumea din brațele părinților, la spectacole care provoacă imaginația, dezvoltă abilitățile cognitive și conturează sensibilitatea estetică a preșcolarilor.

 

În egală măsură, Zilele Small Size reprezintă o ocazie de a atrage atenția asupra rolului crucial pe care adultul îl joacă în dezvoltarea și încurajarea curiozității celui mic. De aceea, o bună parte din activitățile derulate la nivel mondial sub umbrela evenimentului includ și o componentă complementară de workshop-uri, conferințe sau dezbateri dedicate artiștilor, părinților și educatorilor.

 

În acest context, programul TIC PITIC dedicat publicului din București aduce o selecție diversificată de activități. Cinci producții de teatru pentru categoriile de vârstă 0-3 ani, respectiv, 3-6 ani vor putea fi văzute în perioada 31 ianuarie – 2 februarie la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, printre acestea numărându-se și un spectacol invitat, realizat de Asociația MiniReactor din Cluj-Napoca.

 

Sala Mică găzduiește, de asemenea, un atelier senzorial pentru bebeluși (6 – 12 luni) și părinți, coordonat de actrița Julieana Drăghici. Programat duminică, 2 februarie, atelierul invită micuții participanți alături de mămici sau tătici pe covorul de dans, pentru o interacțiune cu un curcubeu de culori, sunete, forme, texturi – și emoții. O experiență plăcută pentru cei mici, atelierul își propune să-i familiarizeze pe părinți cu noi jocuri și modalități de interacțiune și comunicare cu bebelușii lor.

 

Duminică, 2 februarie, va avea loc și  Dezbaterea „Educație… cu aplauze!”, moderată de Lorena Diaconescu, psiholog și psihoterapeut cu o vastă experiență în proiecte educaționale și culturale pentru copii, și Carmen Palcu, actriță și regizoare la Teatrul Ion Creangă. Deschisă părinților și specialiștilor interesați în educarea tinerei generații, dezbaterea pune în discuție rolul teatrului în formarea copiilor. Pornind de la influența artei în dezvoltarea cerebrală și psiho-emoțională a copilului, dezbaterea va investiga rolul teatrului ca instrument de dezvoltare personală, metodă de educație alternativă și mecanism de prevenție pentru autismul virtual. Participarea la dezbatere se face pe bază de înscriere, mai multe informații fiind disponibile în secțiunea Bilete și Acces.

Programul evenimentului este următorul:

Vineri, 31 ianuarie

18.00 – 18.45, „Despre stele” (4 ani+), Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca

Sâmbătă, 1 februarie

11.00 – 11.45, „Despre stele” (4 ani+), Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca

16.00 – 16.35, „ÎmpreLună”(sub 3 ani)

19.00 – 19.30, „Bună dimineața!” (sub 3 ani)

Duminică, 2 februarie

10.00 – 10.30, Atelier pentru bebeluși: forme, culori, sunete – și emoții, coord. Julieana Drăghici

11.30 – 12.45, Dezbatere „Educație… cu aplauze!”, moderatori: Lorena Diaconescu și Carmen Palcu

16.00 – 16.30, „Pernuța somnoroasă” (sub 3 ani)

19.00 – 19.30, „Amintiri într-o valiză” (2-5 ani)

Toate activitățile din cadrul evenimentului TIC PITIC – Zilele Small size se desfășoară la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, aflată pe Str. Biserica Amzei, nr. 21-23, Sector 1 (în vecinătatea Sălii Mari a Teatrului, aflată în curs de amenajare și refuncționalizare, din Piața Amzei).

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.