Mini-maraton de teatru pentru copii și bebeluși
https://www.ziarulmetropolis.ro/mini-maraton-de-teatru-pentru-copii-si-bebelusi/

Un mini-maraton al formelor teatrale create special pentru copiii cu vârsta sub 6 ani se va desfăşura în perioada 31 ianuarie-2 februarie la Sala Mică a Teatrului „Ion Creangă”.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

„Artele nu țin cont de vârstă, ci de curiozitate” este motto-ul sub care, pentru al șaselea an consecutiv, Primăria Municipiului București organizează, prin Teatrul Ion Creangă, TIC PITIC – Zilele Small Size.

 

Organizate simultan în peste 20 de țări, cu scopul de a apropia copiii de teatru de la cele mai fragede vârste, Zilele Small Size propun producții variate: de la spectacole și ateliere senzoriale dedicate bebelușilor care descoperă lumea din brațele părinților, la spectacole care provoacă imaginația, dezvoltă abilitățile cognitive și conturează sensibilitatea estetică a preșcolarilor.

 

În egală măsură, Zilele Small Size reprezintă o ocazie de a atrage atenția asupra rolului crucial pe care adultul îl joacă în dezvoltarea și încurajarea curiozității celui mic. De aceea, o bună parte din activitățile derulate la nivel mondial sub umbrela evenimentului includ și o componentă complementară de workshop-uri, conferințe sau dezbateri dedicate artiștilor, părinților și educatorilor.

 

În acest context, programul TIC PITIC dedicat publicului din București aduce o selecție diversificată de activități. Cinci producții de teatru pentru categoriile de vârstă 0-3 ani, respectiv, 3-6 ani vor putea fi văzute în perioada 31 ianuarie – 2 februarie la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, printre acestea numărându-se și un spectacol invitat, realizat de Asociația MiniReactor din Cluj-Napoca.

 

Sala Mică găzduiește, de asemenea, un atelier senzorial pentru bebeluși (6 – 12 luni) și părinți, coordonat de actrița Julieana Drăghici. Programat duminică, 2 februarie, atelierul invită micuții participanți alături de mămici sau tătici pe covorul de dans, pentru o interacțiune cu un curcubeu de culori, sunete, forme, texturi – și emoții. O experiență plăcută pentru cei mici, atelierul își propune să-i familiarizeze pe părinți cu noi jocuri și modalități de interacțiune și comunicare cu bebelușii lor.

 

Duminică, 2 februarie, va avea loc și  Dezbaterea „Educație… cu aplauze!”, moderată de Lorena Diaconescu, psiholog și psihoterapeut cu o vastă experiență în proiecte educaționale și culturale pentru copii, și Carmen Palcu, actriță și regizoare la Teatrul Ion Creangă. Deschisă părinților și specialiștilor interesați în educarea tinerei generații, dezbaterea pune în discuție rolul teatrului în formarea copiilor. Pornind de la influența artei în dezvoltarea cerebrală și psiho-emoțională a copilului, dezbaterea va investiga rolul teatrului ca instrument de dezvoltare personală, metodă de educație alternativă și mecanism de prevenție pentru autismul virtual. Participarea la dezbatere se face pe bază de înscriere, mai multe informații fiind disponibile în secțiunea Bilete și Acces.

Programul evenimentului este următorul:

Vineri, 31 ianuarie

18.00 – 18.45, „Despre stele” (4 ani+), Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca

Sâmbătă, 1 februarie

11.00 – 11.45, „Despre stele” (4 ani+), Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca

16.00 – 16.35, „ÎmpreLună”(sub 3 ani)

19.00 – 19.30, „Bună dimineața!” (sub 3 ani)

Duminică, 2 februarie

10.00 – 10.30, Atelier pentru bebeluși: forme, culori, sunete – și emoții, coord. Julieana Drăghici

11.30 – 12.45, Dezbatere „Educație… cu aplauze!”, moderatori: Lorena Diaconescu și Carmen Palcu

16.00 – 16.30, „Pernuța somnoroasă” (sub 3 ani)

19.00 – 19.30, „Amintiri într-o valiză” (2-5 ani)

Toate activitățile din cadrul evenimentului TIC PITIC – Zilele Small size se desfășoară la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, aflată pe Str. Biserica Amzei, nr. 21-23, Sector 1 (în vecinătatea Sălii Mari a Teatrului, aflată în curs de amenajare și refuncționalizare, din Piața Amzei).

07
/04
/15

Castingul de figuraţie specială pentru spectacolul „Paganini”, în regia lui Mick Davis, se amână pentru săptămâna 19-25 aprilie.

07
/04
/15

Când a ales să plece din țară, în 1989, Bogdan Stanoevici era un tânar actor în mare vogă, lăudat de critici, căutat de regizori, răsfățat de femei și invidiat de bărbați. De profesie actor, cunoscut pentru roluri precum "Sania albastră", de Ioan Carmăzan, "Noi, cei din linia întâi", de Sergiu Nicolaescu, și "Tertium non datur", de Lucian Pintilie, Bogdan Stanoevici a fost în centrul atenției în ultimii ani datorită carierei sale politice.

07
/04
/15

Două staţii din Iași au fost transformate în staţii interactive, în cadrul unui proiect outdoor multimedia de comunicare urbană, realizat de WINK, agenţia Namogo și managementul pub-ului britanic The Trumpets.

06
/04
/15

Sunt puține exerciții de sinceritate absolută în teatru. Iulia Colan reușește un astfel de exercițiu în spectacolul „Flori pentru Algernon” de la Teatrul Act, o adaptare după romanul-cult al lui Daniel Keyes.

06
/04
/15

Pisica neagră, circul magic, un prinț de sârmă și un mic trompetist îndârjit îi vor încânta pe cei mici la cea de-a șasea ediție NexT Kids, un program special dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 12 ani, în cadrul Festivalul Internaţional de Film NexT (15 - 19 aprilie).

06
/04
/15

Un film revelator despre înțelegerile statului italian cu Mafia, care a făcut vâlvă în 2014 la Festivalul de la Veneția, este unul dintre cele șapte titluri din competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (26 – 30 aprilie). The State-Mafia Pact / La Trattativa, regizat de Sabina Guzzanti, dezvăluie modul în care reprezentanți ai statului acționau ca punți de legătură sau agenți ai crimei organizate.

06
/04
/15

Serialul politic "House of Cards" va continua cu cel de-al patrulea sezon, care va fi difuzat pe internet în 2016. Kevin Spacey a fost recompensat, în 2015, cu un Glob de Aur pentru rolul din acest serial, la fel ca şi Robin Wright, partenera sa din film, premiată pentru rolul soţiei lui Frank Underwood.

06
/04
/15

Nominalizat anul acesta la trei premii UNITER (cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf) cuplul artistic  format din Victor Ioan Frunză și Adriana Grand povestește despre modelul unei trupe teatrale care stă sub semnul a trei credințe - în artă, în adevăr și în libertate.