Mini-serial documentar produs de televiziunea HISTORY pentru a marca 30 de ani de la Revoluția din 1989
https://www.ziarulmetropolis.ro/mini-serial-documentar-produs-de-televiziunea-history-pentru-a-marca-30-de-ani-de-la-revolu%c8%9bia-din-1989/

HISTORY® difuzează, în premieră, începând de astăzi, o mini-serie documentară, la 30 de ani de la Revoluţia postdecembristă, care aduce în prim-plan mărturiile a şase participanţi la evenimentele din 1989, din oraşele Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi. Clipurile video vor fi difuzate atât pe canalele locale de social media, cât şi pe canalul HISTORY România, din 23 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2019

 „Ideea acestor mini-episoade a venit în urma numeroaselor dezbateri despre adevărul evenimentelor din decembrie 1989. Se spune că a existat cu adevărat o revoluție la Timișoara, dar că unii oameni de la conducere, împreună cu serviciile secrete ar fi folosit această oportunitate pentru a-l răsturna pe Ceaușescu prin agitarea populației, dezinformare și haos. Astfel, au manipulat armata să tragă în cetățeni și au pus arme în mâinile unor civili foarte speriați și confuzi, creând astfel îndeajunsă vărsare de sânge pentru a justifica execuția soților Ceaușescu. De aceea nimeni nu știe cu adevărat întreaga poveste, iar cei care o cunosc o vor lua cu ei în mormânt. Tot ce putem face este să punem povestirile cap la cap și să analizăm situația din cât mai multe unghiuri.”, spune Ovidiu Grămesc, regizorul și producătorul miniseriei realizate de HISTORY®.

Miniseria este alcătuită din șase povești video a câte 60 de secunde, care surprind trăirile și experiențele din timpul revoluției, care nu au fost făcute publice până acum, ale celor șase protagoniști: Irina Margareta Nistor, Csilla Könczei, Oltin Dogaru, Mihai Dulea, Mircea Ionescu și Nicu Grămesc.

Producția video realizată de HISTORY reprezintă o modalitate de a îndrepta atenția opiniei publice asupra celui mai important eveniment care a modificat structural istoria recentă a României.

Fiecare martor ocular vorbește despre ce s-a întâmplat în acele zile, dar mai ales despre cum au fost percepute evenimentele în cele mai mari orașe din țară, dintr-o perspectivă cât se poate de personală:

„Povestea a început și s-a terminat în zilele respective în televiziune. La București probabil că a fost mai intens, dar asta nu ne-a făcut vreo clipă să uităm de Timișoara care ne-a dat curaj tot timpul. Au continuat atacurile, s-a tras […]. Era extrem de înspăimântător când traversai curtea televiziunii. M-au chemat de acasă, lucrăm deja în televiziune, ca să dublez desene animate.”(Irina Margareta Nistor, București)  

„Până în 22 decembrie nici nu mi-a trecut prin gând să ies cu ea [camera video] în spațiul public, în care era o atmosferă de teroare.” (Csilla Könczei, Cluj)

 „Armata era nepregătită, soldații erau neinstruiți, de acest lucru s-a profitat, s-a creat haos, dovadă că nici până în ziua de astăzi nu știm adevărul.” (Mihai Dulea, Iași)

 „N-am să pot uita niciodată momentul în care a fost anunțată la televiziune execuția lui Ceaușescu. A fost un vuiet în tot cartierul, o explozie de emoție care mi-a arătat cât de puternică a fost această dictatură.” (Mircea Ionescu, Brașov)

„Au fost momente de teroare, momente de groază. Lucrurile au fost atât de bine ținute ascunse, încât Radio Europa Liberă care dădea informațiile actuale la ora aceea, abia marți seară la Jurnalul de Cinci a transmis primele vești de la Revoluția din Timișoara.” (Nicu Grămesc, Timișoara)

„Am auzit celebrul vuiet, după care s-a oprit transmisia […]. Era haos, erau informații contradictorii, nici până în ziua de azi nu am aflat exact ce s-a întâmplat” (Oltin Dogaru, București).

Mini-episoadele pot fi urmărite pe canalul de YouTube al HISTORY România, precum și pe paginile de Facebook sau Instagram.  

Despre HISTORY® 

Televiziunea HISTORY®, în prezent existentă în peste 302 milioane de locuinţe din toată lumea, priveşte istoria dintr-o perspectivă diferită, celebrând oamenii cu iniţiativă care ies din mulţime şi îşi lasă amprenta asupra lumii. Aceşti oameni, prezenţi în vasta diversitate de emisiuni difuzate de HISTORY®, sunt nonconformişti care înfruntă riscul, aduc schimbarea, modifică drumurile deja bătătorite şi împing limitele mai departe.

HISTORY este principala televiziune din portofoliul A+E Networks UK®. HISTORY a aderat la ARMA în februarie 2013, când a lansat un feed de transmisie localizat, putând astfel asigura grile de programe personalizate pentru România. Televiziunile HISTORY şi HISTORY HD sunt disponibile prin Akta-DCS, Digi, iNES IPTV, Orange TV, Telekom, UPC – o companie Vodafone.

Pentru mai multe detalii, puteţi accesa site-ul oficial HISTORY România, pagina de Facebook HISTORY România sau canalul local de YouTube.

08
/11
/14

Ben Cross şi Dragoş Bucur fac din comedia Alt Love Building un film de 5 Oscaruri, CV-ul cumulat al celor doi actori însumând nu mai puţin de patru statuete şi o nominalizare, distincţii dobândite de filmele ,,Chariots of Fire” şi ,,The Way Back”.

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.