Ministrul culturii, Puiu Haşotti- câteva cuvinte la premiera piesei Îngeri în America şi nu numai
https://www.ziarulmetropolis.ro/ministrul-culturii-puiu-hasotti-cateva-cuvinte-la-premiera-piesei-ingeri-in-america-si-nu-numai/

Ieri, 25 octombrie, ministrul culturii Puiu Haşotti a fost prezent la premiera piesei Îngeri în America de la teatrul Metropolis. Domnia sa a participat în calitate de spectator-plãtitor de bilet şi a avut amabilitatea de a ne spune câteva cuvinte, chiar dacã programul îi era încãrcat. Importanṭa momentului rezidã şi din faptul cã piesa Îngeri […]

Un articol de |26 octombrie 2012

Ieri, 25 octombrie, ministrul culturii Puiu Haşotti a fost prezent la premiera piesei Îngeri în America de la teatrul Metropolis. Domnia sa a participat în calitate de spectator-plãtitor de bilet şi a avut amabilitatea de a ne spune câteva cuvinte, chiar dacã programul îi era încãrcat. Importanṭa momentului rezidã şi din faptul cã piesa Îngeri în America se joacã integral pe scena aceluiaşi teatru.

Andrada Vãsii: Cum vi s-a pãrut pânã acum piesa ‘’Îngeri în America’’?

 

Puiu Haşotti: Este o pozã grea, complexã. Actorii au fost absolut extraordinari. Am aflat foarte pe scurt morala acestei piese de la domnul George Ivaşcu. Nu pot sã nu fiu impresionat de faptul cã România este a treia ṭarã din Europa de Est în care aceastã piesã se joacã integral. Mi-a fãcut plãcere sã remarc publicul din aceastã searã, deoarece erau foarte mulṭi tineri în salã. Aceastã piesã este un act de culturã adevãratã şi poate la fel de interesant este faptul cã aici se rãspunde la paradigma economiei de piaṭã : vorbim despre artã pentru artã şi de artã pentru piaṭã. Acest lucru este o performanṭã lãudabilã.

 

A.V.: Ce pãrere aveṭi despre actul cultural, în general, din România? Având în vedere cã piesa ‘’Îngeri în America’’ este o premierã la noi în ṭarã în maniera în care se joacã acum.

 

P.H.: Pânã acum, din nefericire, nu pot sã nu remarc faptul cã nu a existat o strategie de management a actului cultural. Pentru cã ministerul culturii are multe instituṭii în subordine, care ar fi trebui sã fie finanṭate de autoritãṭile locale. Ca o parantezã, trebuie sã vã bucuraṭi cã vã aflaṭi în subordinea -financiar doar- Primãriei Generale  care are mai mulṭi bani decât Ministerul Culturii. Iatã cât de frumos aratã acest teatru ! Aratã mult mai bine decât marea majoritate a teatrelor pe care le-am vizitat. Este mult de discutat despre ceea ce ar însemna managementul cultural, dar şi strategia culturalã a ministerului culturii. Aş încheia spunând cã plec felicitându-i pe aceşti actori absolut excepṭionali, dar şi pe regizor. Nu în ultimul rând, felicit toatã echipa teatrului, deoarece eu, în aceastã searã, am venit în calitate de spectator.

 

Foto credit: Marius Gospodin

25
/02
/16

De 20 de ani, Marcelo Cobzariu este actorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti unde poate fi văzut în spectacolele: „Butoiul cu pulbere” „Furtuna” „Revizorul” „Scrisoarea” „Vizita bătrânei doamne”. La Teatrul Metropolis joacă în comediile: “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Edvard Radzinski, în regia lui Mihai Constantin şi “Dator vândut”, în regia lui Dan Tudor.

13
/02
/16

Actorul şi regizorul Alexandru Nagy este nepotul actorului George Ivaşcu şi al regizoarei Alice Barb. Într-o scrisoare publicată de Ziarul Metropolis, în preajma zilelor de naştere ale celor doi artişti (Alice Barb este născută pe 14 februarie, iar George Ivaşcu pe 15 februarie), Alex Nagy arată cum l-au influenţat aceştia ca oameni apropiaţi, dar şi cum i-au modelat la început de drum cariera.

16
/12
/15

Teatrul Metropolis vă așteaptă sâmbătă, 19 decembrie, și duminică, 20 decembrie, de la orele 16:00 și 20:00, la spectacolul PAGANINI, în regia lui Mick Davis. Un spectacol fascinant despre viaţa marelui muzician italian Niccolò Paganini care include episodul tensionat dintre celebrul violonist şi biserica de rit catolic.