Ministrul sprijinã cultura din primele rânduri: plãteşte bilet de intrare !
https://www.ziarulmetropolis.ro/ministrul-sprijina-cultura-din-primele-randuri-plateste-bilet-de-intrare/

Piesa Îngeri în America, spectacol din deschiderea celui de-al 22-lea Festivalul Naṭional de Teatru (manifestaṭie organizatã de cãtre UNITER), a avut premiera în seara de 25 octombrie. importanṭa acestui eveniment rezidã şi din faptul cã este pentru prima oarã în Europa de Est când ambele pãrṭi se joacã pe scena aceluiaşi teatru, Metropolis, în regia […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

Piesa Îngeri în America, spectacol din deschiderea celui de-al 22-lea Festivalul Naṭional de Teatru (manifestaṭie organizatã de cãtre UNITER), a avut premiera în seara de 25 octombrie. importanṭa acestui eveniment rezidã şi din faptul cã este pentru prima oarã în Europa de Est când ambele pãrṭi se joacã pe scena aceluiaşi teatru, Metropolis, în regia renumitului Victor Ioan Frunzã.

Fiind primul spectacol care dã tonul unei ample manifestaṭii culturale , Îngeri în America l-a avut ca spectator surprizã pe ministrul culturii, Puiu Haşotti. Acesta a fãcut parte din mulṭimea de spactatori convinşi cã demersul cultural trebuie sprijinit atât ideologic, cât şi cu bani. Ministrul Haşotti şi-a plãtit biletul de intrare şi a aşteptat la rând la fel ca toṭi ceilalṭi prezenṭi.

Piesa, deja celebrã în toatã lumea, s-a concretizat cu o mini-serie TV la postul HBO. Adaptarea scenariului a fost fãcutã dupã piesa cu acelaşi nume şi semnatã de cãtre Tony Kushner. Regia serialului a fost asiguratã de cãtre Mike Nichols, iar printre actori s-au numãrat Al Pacino, Meryl Streep, Patrick Wilson şi Emma Thompson.

Povestea piesei Îngeri în America începe în anul 1985, un an tumultos în care la preşedinṭie se afla Ronald Reagan, iar în America SIDA lua amploare. Dramatismul piesei îi vizeazã pe cei doi protagonişti Lou şi Prior, unul dintre ei aflând cã este infectat cu acest virus. Pe tot parcursul piesei intensitatea actului cultural se transpune în momente de dragoste, disperare şi regãsire asigurând spectatorilor o experienṭã unicã.

Invitaṭii pentru aceastã premierã au fost trimise şi cãtre ambasada Americii, fiind o piesã reprezentativã pentru democratizarea statului american. Din nefericire, acestia nu au onorat invitatia. Este pãcat cã nu mulṭi înṭeleg cã respectul faṭã de un aliat strategic se manifestã atât în domeniul cultural, cât şi în cel diplomatic. Prezenṭa la acest eveniment s-ar fi citit printr-o apropiere ideologicã în domeniul democratizãrii prin culturã în ambele state, România fiind de mult un exportator veridic de produse culturale de mare valoare.

Foto credit: Marius Gospodin

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

09
/12
/14

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

09
/12
/14

În zilele de 13, 14, 20, 21, 22 și 23 decembrie, de la orele 14:00, în Parcul Unirii, bucureștenii pot asculta cele mai frumoase cântece de sezon în sprijinul acțiunii umanitare pentru Andreea Ion, organizate de AOLN România.

08
/12
/14

Cunoscutul teatrolog George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, la Paris, în prezenţa filozofului Jean-Luc Marion şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume.

08
/12
/14

Lungmetrajul "12 ani de copilărie/ Boyhood", regizat de Richard Linklater, a devenit unul dintre marii favoriţi în cursa pentru Oscar, după ce a câştigat, duminică, cinci trofee la gala organizată de Boston Society of Film Critics, inclusiv la categoria "cel mai bun film al anului".

08
/12
/14

E bine de ştiut! Un site care a publicat exclusiv ştiri pozitive, timp de o zi, şi-a pierdut 66% dintre cititori. Este vorba despre site-ul rusesc City Reporter, care a decis să publice, la începutul săptămânii trecute, timp de o zi, numai informaţii pozitive.

08
/12
/14

TVR 2 difuzează în premieră luni, 8 decembrie, de la ora 20.00, producţia „Vinovatul”, o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Ion Băieșu, completată cu motive din piesa „Iertarea” a aceluiași scriitor. Filmul realizat anul acesta de Casa de Producție TVR poate fi urmărit și la TVR HD marți, 9 decembrie, de la ora 14.00.

08
/12
/14

Dumnezeu se îmbracă de la second-hand, Copilăria lui Bach, Peretele, Fantoma, dragostea mea, Lecţia de violoncel, Scaunele, Mobilă şi durere, Când dragostea poartă pâslari şi multe alte spectacole în această săptămână pe scenele teatrelor din Capitală.

07
/12
/14

Numit de Petre Țuțea „ultimul senior al României”, Corneliu Coposu (1914 - 1995) a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici ai perioadei postrevoluționare. „În fond nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viața mea. Dacă această idee va triumfa, apariția sau dispariția mea sunt secundare”, declara Seniorul PNȚCD, în anii '90.