Miracolul muzicii braziliene la Clubul de Jazz și Blues ICR: jazz, bossa-nova, samba, choro
https://www.ziarulmetropolis.ro/miracolul-muzicii-braziliene-la-clubul-de-jazz-si-blues-icr-jazz-bossa-nova-samba-choro/

Cea de a zecea întâlnire din cadrul Clubului de Jazz & Blues ICR, găzduită de Institutul Cultural Român miercuri, 13 iulie, de la ora 19.00, va prilejui ilustrarea raportului de îngemănare între jazz şi ritmul brazilian bossa-nova.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2016

În prima parte a serii, Florian Lungu va vorbi despre geneza bossa-nova la Rio de Janeiro acum mai bine de o jumătate de veac şi va face cunoscute, prin semnificative ilustrări video şi audio, nume de muzicieni reprezentativi precum Antonio Carlos Jobim, Sergio Mendes, Gal Costa, Djavan, Joao Donato, Roberto Menescal, Oscar Castro Neves, Lenny Andrade, Toquino, Ivan Lins, Joao Bosco, Eliane Elias, grupul „Os Cariocas”.

În partea a doua a serii, realizatorii albumului discografic „Tempo de amor”, vocalista Gabriela Costa şi ghitaristul Alex Man vor oferi celor prezenţi piese celebre întruchipând miracolul muzicii braziliene. Cei doi interpreţi români încearcă să lanseze, prin argumentele artei lor, o amplă punte către îndepărtata ţară din America Latină, Brazilia.
„Ascultându-i şi reascultându-i pe Gabriela Costa și pe Alex Man ajungi să nutreşti convingerea că ei au fost născuţi şi nu făcuţi pentru bossa-nova, pentru samba, pentru choro, specii muzicale cu care cei doi se identifică afectiv şi profesional în totalitate” a declarat Florian Lungu, unul dintre inițiatorii proiectului.
La evenimentul din Aleea Alexandru nr. 38 accesul publicului este liber.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.