,,Mirajul luminii”, o expoziție despre Balcic
https://www.ziarulmetropolis.ro/mirajul-luminii-o-expozitie-despre-balcic/

Pe 13 februarie, la ora 18:00, la U-Art Gallery (Bdul. Iancu de Hunedoara nr.8) are loc vernisajul expoziţiei de pictură ,,Mirajul Luminii”, un eveniment organizat în cadrul proiectului Contemporanii.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2014

Pe 13 februarie, la ora 18:00, la U-Art Gallery (Bdul. Iancu de Hunedoara nr.8) are loc vernisajul expoziției de pictură ,,Mirajul Luminii”, un eveniment organizat în cadrul proiectului Contemporanii.

Expoziţia reuneşte șapte  discursuri plastice – de la realism la suprarealism, de la concret la metaforic, de la ascendent la transcendent – ale artiștilor: Vasile Crăiță Mândră, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Sorin Iosub, Dumitru Macovei, Marinela Mantescu, Ion Mihalache, Ștefan Pelmuș.

Lucrările expuse sunt rezultatul contactului pe care l-au avut cei șapte artiști cu tot ce înseamnă Balcicul ca motiv pictural: lumina de culoarea mierii, tectonica frământată, pământul calcifiat, marea care tremură departe în larg, coasta ca argintul, falezele alb-strălucitoare, dealurile gheboase, valea verde, casele albe cu acoperișuri roșii aplecate pe-o rână, peisajul pustiu şi stâncos.

Contemporanii

Prin organizarea taberei de pictură Mirajul Luminii s-a urmărit realizarea unei interacțiuni socio-culturale în cadrul căreia accentul să cadă in mod egal pe artist, pe actul de creație și pe opera sa. Pentru a susține acest deziderat, în cadrul expoziției cu același nume, sunt expuse și fotografii ale artiștilor realizate pe parcursul taberei de fotograful Cristian Macovei.

Expoziția Mirajul Luminii va putea fi vizitată în perioada 13 februarie – 7 martie și reprezintă, în cadrul proiectului Contemporanii, încununarea minunatei întâmplări care a reprezentat-o tabăra de pictură de la Balcic din luna octombrie a anului trecut.

Contemporanii este un proiect inițiat și derulat de Asociația Făuritori și constă în valorizarea Culturii românești actuale prin favorizarea actului de creație, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea şi susţinerea de activităţi artistice şi socioculturale: schimburi culturale internaţionale, diverse manifestări artistice, tabere de pictură, expoziţii, educarea sensibilităţii estetice a publicului.

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.