Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize şi o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.
Un articol de Petre Ivan|23 mai 2018
„Puţini scriitori mi-au fost mai organic străini. Dar ştiam că e acolo şi asta mă liniştea, pentru că asta însemna că literatura încă înseamnă ceva pentru oameni. Moartea lui este încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.
” Nu sunt mulţi pilaştri pe care ea se susţine, iar unul dintre ei tocmai s-a prăbuşit, cu mitologia şi geniul şi forţa lui recunoscute de toţi în mod natural. Să ne bucurăm cât încă-i avem între noi pe Vargas Llosa, pe Kundera, pe Atwood, pe Pynchon. Căci nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică, lângă noi, pe lumea asta, a autorilor «cărora am vrea să le dăm un telefon când ne simţim singuri»”, a mai notat Cărtărescu.
Philip Roth, născut pe 19 martie 1933, în Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela ”Goodbye, Columbus”, publicată în 1959 şi premiată cu National Book Award pentru ficţiune. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu romanul ”Complexul lui Portnoy/ Portnoy’s Complaint” (1969).
Premiat, în 1997, cu Pulitzer pentru ”Pastorala americană”, el a primit, un an mai târziu, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, unora ca John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.
Foto: Philip Roth, Mircea Cărtărescu – facebook