Mircea Cărtărescu, despre moartea lui Philip Roth
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-despre-moartea-lui-philip-roth/

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize şi o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2018

„Puţini scriitori mi-au fost mai organic străini. Dar ştiam că e acolo şi asta mă liniştea, pentru că asta însemna că literatura încă înseamnă ceva pentru oameni. Moartea lui este încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi”,  a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

” Nu sunt mulţi pilaştri pe care ea se susţine, iar unul dintre ei tocmai s-a prăbuşit, cu mitologia şi geniul şi forţa lui recunoscute de toţi în mod natural. Să ne bucurăm cât încă-i avem între noi pe Vargas Llosa, pe Kundera, pe Atwood, pe Pynchon. Căci nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică, lângă noi, pe lumea asta, a autorilor «cărora am vrea să le dăm un telefon când ne simţim singuri»”, a mai notat Cărtărescu.

Philip Roth, născut pe 19 martie 1933, în Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela ”Goodbye, Columbus”, publicată în 1959 şi premiată cu National Book Award pentru ficţiune. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu romanul ”Complexul lui Portnoy/ Portnoy’s Complaint” (1969).

Premiat, în 1997, cu Pulitzer pentru ”Pastorala americană”, el a primit, un an mai târziu, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, unora ca John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.

Foto: Philip Roth, Mircea Cărtărescu – facebook

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.