Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar despre rolul artistului în societatea contemporană
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-in-dialog-cu-drago-jancar-despre-rolul-artistului-in-societatea-contemporana/

Scriitorul român Mircea Cărtărescu şi slovenul Drago Jančar vor purta „un dialog literar”, despre „impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană”, pe 26 martie, de la ora 18.30, în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar / Dezbaterea intitulată „Impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană” va fi moderată de scriitorul Marius Chivu.

Dialog intercultural dintre cei doi scriitori – printre cei mai apreciaţi şi mai traduşi autori contemporani din România, respectiv Slovenia –  este prilejuită de apariţia primei traduceri în limba română a romanului semnat de Drago Jančar, „Azi-noapte am văzut-o” (2014, editura Casa cărţii de ştiinţă din Cluj-Napoca).

Cartea s-a bucurat de un mare succes atât în Slovenia, unde a câştigat premiul Kresnik pentru cel mai bun roman (2011), cât şi în străinătate, versiunea în limba franceză a romanului fiind distinsă, în 2014, cu Prix du meilleur livre étranger (premiul pentru cea mai bună carte străină din Franţa).

Interlocutorul lui Jančar, Mircea Cărtărescu, este un nume deja familiar publicului cititor din Slovenia, unde au fost publicate traduceri ale trei dintre scrierile sale: „Nostalgia” (2005), „De ce iubim femeile” (2012) şi antologia de poezie intitulată „O motocicletă parcată sub stele”. În 2011, i-a fost decernat Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vilenica.

Foto: Mircea Cărtărescu şi Drago Jančar – facebook

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

Pagina 1 din 10612345...102030...Ultima »