Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar despre rolul artistului în societatea contemporană
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-in-dialog-cu-drago-jancar-despre-rolul-artistului-in-societatea-contemporana/

Scriitorul român Mircea Cărtărescu şi slovenul Drago Jančar vor purta “un dialog literar”, despre “impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană”, pe 26 martie, de la ora 18.30, în aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|19 Martie 2015

Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar / Dezbaterea intitulată “Impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană” va fi moderată de scriitorul Marius Chivu.

Dialog intercultural dintre cei doi scriitori – printre cei mai apreciaţi şi mai traduşi autori contemporani din România, respectiv Slovenia –  este prilejuită de apariţia primei traduceri în limba română a romanului semnat de Drago Jančar, “Azi-noapte am văzut-o” (2014, editura Casa cărţii de ştiinţă din Cluj-Napoca).

Cartea s-a bucurat de un mare succes atât în Slovenia, unde a câştigat premiul Kresnik pentru cel mai bun roman (2011), cât şi în străinătate, versiunea în limba franceză a romanului fiind distinsă, în 2014, cu Prix du meilleur livre étranger (premiul pentru cea mai bună carte străină din Franţa).

Interlocutorul lui Jančar, Mircea Cărtărescu, este un nume deja familiar publicului cititor din Slovenia, unde au fost publicate traduceri ale trei dintre scrierile sale: “Nostalgia” (2005), “De ce iubim femeile” (2012) şi antologia de poezie intitulată “O motocicletă parcată sub stele”. În 2011, i-a fost decernat Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vilenica.

Foto: Mircea Cărtărescu şi Drago Jančar – facebook

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

La 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă invităm să-l redescoperim prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

Page 1 of 9912345...102030...Last »