Mircea Cărtărescu la Festivalul de Literatură din Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-la-festivalul-de-literatura-din-roma/

Joi, 21 iulie, Festivalul Internaţional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiţie de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciaţi scriitori italieni şi internaţionali, cu intermezzo-uri coregrafice şi muzică live, în spaţiul feeric şi deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2022

După o avanpremieră de excepție și plină de emoții care s-a desfășurat în luna iunie și s-a bucurat și de participarea scriitorului Matei Vișniec, pe 12 iulie a fost inaugurată ediția cu numărul 21 a Festivalului, ce poartă titlul „Timpul nostru” și se află sub semnul centenarului lui Marcel Proust.

Publicul va avea bucuria de a asculta în limba originală, textul inedit Cu spatele la zid, scris de Mircea Cărtărescu pentru această ocazie și tradus în limba italiană de către Bruno Mazzoni.

Alături de scriitorul din România, pe scenă vor urca, în serata finală, Deborah Levy, Ben Pastor și Antonio Scurati. Intermezzo-urile muzical-coregrafice vor fi asigurate de Amir El Saffar – voce, trombă și satur, alături de trupa de dansatori MK, care vor evolua sut titlul „Canti dell’immediatezza” (coregrafie, regie și costume: Michele Di Stefano).

Participarea scriitorului român Mircea Cărtărescu a fost posibilă și datorită parteneriatului cu Ambasada României în Italia și Accademia di Romania in Roma.


Programul ediției din acest an al Letterature-Festival Internazionale di Roma:

12 iulie – „Relații”, cu: Javier Cercas, Andrew O’Hagan, Emmanuelle Pagano, alături de Mario Desiati, câștigătorul Premiului Strega 2022.

Moment muzical: Fratelli, cu Michela Lucenti și grupul Balletto civile; muzica live cu Raffaele Rebaudengo (GnuQ Quartet)

14 iulie – „Identitate”, cu: Katie Kitamura, Dacia Maraini, Rivka Galchen și Colson Whitehead.

Moment muzical: Bit by bit, cu Salvo Lombardo+Daria Greco/Chiasma. Muzică live: Erika Galli.

18 iulie – „Viitor”, cu: Patricia Engel, Khadija Abdalla Bajaber, Alessandro Piperno, Laura Morante, Petros Markaris și David Leavitt.

Moment muzical: Ora stridente, mini-spectacol de balet de Dewey Dell, cu Teodora Castellucci/Compania Dewey Dell. Muzică live: Demetrio Castelluci alături de Sara Angelini, Agata Castellucci, Teodora Castellucci. Coregrafie: Teodora Castellucci.

19 iulie – „Granițe”, cu: Guadalupe Nettel, Nicolas Dauple, Valeria Parrella, Arturo Perez-Reverte

Moment mzical: Orlando’s version cu performerul Alessandro Sciarroni. Muzică live: Rodrigo D’Erasmo (Afterhours)

21 iulie – „Timp”, cu: Deborah Levy, Mircea Cărtărescu, Ben Pastor, Antonio Scurati.

Moment muzical: Canti dell’immediatezza cu Michele di Stefano. Muzica live: Amir El Saffar (voce, trombă și santur), împreună cu Biagio Caravano, Francesco Saverio Cavaliere, Andrea Dionisi, Sebastiano Geronimo, Luciano Ariel Lanza, Laura Scarpini, Francesca Ugolini. Compoziție și muzică electronică: Lorenzo Bianchi Hoesch.

Programul este realizat și gestionat de Simona Cives, responsabilă a Casa delle Letterature, cu contribuția comitetului științific compus din protagoniști de mare relevanță în panorama literară italiană: Paolo Di Paolo, Melania Mazucco, Davide Orecchio, Igiaba scego și Nadia Terranova.

Regia și coordonarea artistică: Fabrizio Arcuri.

Informații și program: ora 21, intrarea este gratuită și liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul complet: culture.roma.it/festivaldelleletterature

Adresa: Stadio Palatino (Via di San Gregorio, 30, Roma)

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.