Mircea Cărtărescu, la Garantat 100%, duminică, 21 martie, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-la-garantat-100-duminica-21-martie-la-tvr-1/

Serile memorabile alături de Cătălin Ştefănescu şi invitaţii săi continuă duminica la TVR 1. Pe 21 martie, de la ora 23.00, „Garantat 100%” ne bucură cu o nouă întâlnire cu scriitorul Mircea Cărtărescu.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2021

Începând cu 21 martie, emisiunea „Garantat 100%” ne propune o serie de întâlniri în care telespectatorii vor descoperi subiecte de o mare diversitate, invitați de valoare și povești de viață memorabile. Prima din seria acestor întâlniri este cea cu scriitorul Mircea Cărtărescu, din nou în studioul „Garantat 100%” după 5 ani. Ediţia este programată duminică, de la ora 23.00, la TVR 1.

„Veți fi martorii unor confesiuni emoţionante despre copilărie, despre nevoia oricărui scriitor de a fi iubit, despre cum se nuanțează acest fel de iubire”, ne invită Cătălin Ştefănescu să nu ratăm dialogul cu îndrăgitul autor care a lansat în septembrie 2020 o nouă carte de poezie, al optulea volum de poezie, după  treizeci de ani de pauză.

„Poezia mi-a salvat viaţa. Nici mai mult nici mai puţin”. Sunt vorbele lui Mircea Cărtărescu despre „cărticica” sa de poeme „Nu striga niciodată ajutor”. „Este o lungă confesiune acest volum de versuri, o lungă introspecţie… Am încercat să îmi cânt inima”, spune autorul.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu vorbește pe larg despre chipul universal al „republicii cititorilor”, dar și despre diferențele dintre tipurile de public pe care le-a întâlnit în Europa și în America de Sud. Deloc în ultimul rând, scriitorul Mircea Cărtărescu spune cuvintelor pe nume, vorbind despre felul în care publicul poate să-l admire sau să-l trateze cu cruzime pe cel care își asumă responsabilitatea de a se exprima.

Şi tot la „Garantat 100%”, Mircea Cărtărescu povesteşte despre lumea premiilor literare, precum și despre semnificația profundă a titlului pe care l-a dat celui mai recent volum de versuri: „Nu striga niciodată ajutor”. Duminică seară, de la 23.00, la TVR 1.

În noul sezon „Garantat 100%”, alături de Cătălin Ştefănescu, vom face o călătorie pe urmele proiectului „Teleleu”, însoțindu-i pe Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, de-a lungul și de-a latul Europei. Îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărți impresionante despre istoria României. O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveștii extraordinare a Parcului Național Buila-Vânturarița. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor peste 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.