Mircea Cărtărescu: Noua carte este povestea unui geamăn virtual
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-noua-carte-este-povestea-unui-geaman-virtual/

Mircea Cărtărescu, care a citit un fragment din noua sa carte, marţi seară, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti, a declarat că a trăit o altă viaţă în romanul pe care l-a scris, această operă literară fiind povestea “unui geamăn virtual”.

Un articol de Petre Ivan|4 Februarie 2015

Mircea Cărtărescu a vorbit, marţi seară, în prezenţa unui public numeros, despre cartea la care lucrează în prezent, menţionând că va avea aproximativ 700 – 800 de pagini şi va fi publicată ori la sfârşitul acestui an, ori la începutul lui 2016.

Scriitorul a spus că “o cincime din carte lipseşte”, urmând să mai scrie la ea maximum 100 de pagini, proces care se va desfăşura în patru – cinci luni.

“Este o carte foarte neobişnuită – eu evit cuvântul roman pentru ea -, care are o premisă foarte simplă – atât de simplă încât nici nu merită menţionată. Ideea zero a acestei cărţi este aceea din faimoasa parabolă a pisicii lui Schrödinger, care este pe jumătate vie, pe jumătate moartă, în cutia ei, atâta vreme cât nu deschidem cutia. Numai în momentul în care deschidem cutia şi observăm lucrurile vedem dacă pisica este vie sau este moartă. (…) Această lume posibilă, alternativă, în care eu am rămas profesor, este cea care ocupă spaţiul acestui roman. (…) Cel care spune «eu» în această carte este un Mircea Cărtărescu alternativ. Unul care ar fi putut să fie, din întâmplare n-a fost, dar din punctul lui de vedere eu aş fi putut să fiu, dar n-am fost. Este povestea unui geamăn virtual”, a declarat Mircea Cărtărescu, despre premisa de la care pleacă noul său roman.

Marţi seară, Mircea Cărtărescu a citit un fragment din cartea sa, în care prezintă povestea unui grup de pichetişti, care, aşa cum a precizat scriitorul, nu reprezintă tema principală a cărţii, dar sunt o “temă simpatică”.

După lectură, Mircea Cărtărescu a purtat un dialog cu criticii literari Marius Chivu şi Cosmin Ciotloş, în care a vorbit, printre altele, şi despre modul în care a scris acest roman.

Ideea mea de la început a fost că profesia de scriitor a fost o enormă neşansă pentru mine şi că este o enormă neşansă pentru oricine. Fiind scriitor, de fapt, îţi ratezi viaţa, intri pe o şină preconstruită şi nu mai ai posibilitatea să te întinzi şi să simţi toate dimensiunile vieţii, aşa cum ai face-o dacă n-ai fi scriitor. Deci, eu am încercat să-mi dau această şansă de a trăi cu adevărat viaţa, arzând-o la ambele capete. (…) Adică mi-am dat şansa să pătrund eu însuşi, cu mintea mea, cu trupul meu, cu tot ce sunt, în lumea pe care altfel doar aş fi descris-o din afară – Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.

29
/11
/19

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott București, în sala Grand Ballroom.

27
/11
/19

Joi, 28 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei 45), va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Ana Maria Sandu, cu prilejul lansării volumului „Mama îmi spune că am o viață frumoasă”, apărut de curând în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom. Invitați, alături de autoare, vor fi Marius Chivu și Maurice Munteanu.

25
/11
/19

În marginea cărții „Tot ce este”, de James Salter, publicată recent la editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Radu Paraschivescu.

22
/11
/19

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 14.30, Gaudeamul 2019 găzduiește, la standul editurilor Brumar&Hyperliteratura (standul 127), lansarea volumului „In.Fuzion#Ispita”, în prezența scriitorilor și artiștilor care au participat la acest proiect inovator.

20
/11
/19

Editura Litera vă așteaptă, între 20 și 24 noiembrie, în cadrul unei noi ediții a Târgului de carte Gaudeamus, la Pavilionul B2 Romexpo.

Page 1 of 9812345...102030...Last »