Mircea Cărtărescu, premiat la Târgul de carte de la Leipzig
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-premiat-la-targul-de-carte-de-la-leipzig/

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

Un articol de Petre Ivan|5 Martie 2015

Mircea Cărtărescu, Târgul de carte de la Leipzig / În cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, Institutul Cultural Roman (ICR) de la Berlin organizează, pe 12 martie, o lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu.

Această prestigioasă recunoaştere literară din spaţiul german a fost atribuită scriitorului român de un juriu internaţional, pentru trilogia “Orbitor”, a cărei ultimă parte a apărut în limba germană în anul 2014, la editura Zsolnay, în traducerea lui Ferdinand Leopold.

Premiul Cărţii pentru Înţelegere Europeană i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu pentru “caracterul universal al trilogiei sale”, cât şi pentru faptul că aceasta reprezintă “una din cele mai excesive opere ale literaturii mondiale”, în “romanul său universal atingând multe lumi ale ştiinţei şi limbii, cu elemente de metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic”.

Târgul internaţional de Carte de la Leipzig, organizat anual în luna martie, reprezintă o manifestare de tradiţie şi prestigiu,

Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig

Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig

fiind în prezent unul dintre cele mai mari târguri de gen, la nivel mondial, după cele de la Paris, Frankfurt şi Goteborg.

Originile Târgului de Carte de la Leipzig ajung până în secolul XVII, acesta fiind surclasat

abia după 1945 de Târgul din Frankfurt, ca târg de specialitate.

Anual, în centrul atenţiei se află literatura naţională a unei ţări, invitatul special din 2015 fiind Israel – în semn de omagiere a 50 de ani de relaţii diplomatice germano-israeliene. România a fost prezentă în calitate de invitat special la Târgul de Carte de la Leipzig în anul 1998.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

23
/05
/19

Cartea „Cronica unui negustor de sânge” (traducere din chineză și note de Luminița Bălan) a fost publicată la Editura Humanitas Fiction.

21
/05
/19

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

Page 1 of 9112345...102030...Last »