Mircea Cărtărescu, premiat la Târgul de carte de la Leipzig
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-premiat-la-targul-de-carte-de-la-leipzig/

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

Un articol de Petre Ivan|5 martie 2015

Mircea Cărtărescu, Târgul de carte de la Leipzig / În cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, Institutul Cultural Roman (ICR) de la Berlin organizează, pe 12 martie, o lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu.

Această prestigioasă recunoaştere literară din spaţiul german a fost atribuită scriitorului român de un juriu internaţional, pentru trilogia „Orbitor”, a cărei ultimă parte a apărut în limba germană în anul 2014, la editura Zsolnay, în traducerea lui Ferdinand Leopold.

Premiul Cărţii pentru Înţelegere Europeană i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu pentru „caracterul universal al trilogiei sale”, cât şi pentru faptul că aceasta reprezintă „una din cele mai excesive opere ale literaturii mondiale”, în „romanul său universal atingând multe lumi ale ştiinţei şi limbii, cu elemente de metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic”.

Târgul internaţional de Carte de la Leipzig, organizat anual în luna martie, reprezintă o manifestare de tradiţie şi prestigiu,

Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig

Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig

fiind în prezent unul dintre cele mai mari târguri de gen, la nivel mondial, după cele de la Paris, Frankfurt şi Goteborg.

Originile Târgului de Carte de la Leipzig ajung până în secolul XVII, acesta fiind surclasat

abia după 1945 de Târgul din Frankfurt, ca târg de specialitate.

Anual, în centrul atenţiei se află literatura naţională a unei ţări, invitatul special din 2015 fiind Israel – în semn de omagiere a 50 de ani de relaţii diplomatice germano-israeliene. România a fost prezentă în calitate de invitat special la Târgul de Carte de la Leipzig în anul 1998.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

Pagina 1 din 10612345...102030...Ultima »