Mircea Cărtărescu: “Sincer, mi-e tare rușine că trăiesc într-o lume ca a noastră”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-sincer-mi-e-tare-rusine-ca-traiesc-intr-o-lume-ca-a-noastra/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, sâmbătă seara, Premiul Thomas Mann 2018, unul dintre cele mai mari premii ale literaturii germane. Mediatizarea aproape inexistentă a evenimentului în presa autohtonă l-a dezamăgit pe scriitorul român, care şi-a exprimat mâhnirea pe pagina personală de facebook

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2018

“Inutil să spun că n-a fost niciun jurnalist român la ceremonia de la Lubeck (sau de la Cap de Formentor) și că nu mi s-a solicitat niciun interviu în mediile românești despre cele două premii internaționale primite anul acesta.

Mircea Cărtărescu: „Zgribulit in fata casei Buddenbrook, la Lubeck, apoi lângă biroul lui Thomas Mann”

Nicio instituție politică, culturală, literară etc. n-a găsit cu cale să spună ceva despre mica mea realizare din, nu-i așa, anul centenarului.

Nu am eu nevoie de toate astea, dar așa ar fi normal într-o lume civilizată. E motivul pentru care trebuie să consemnez eu însumi, aici, pe Facebook, aceste biete întâmplări. Dacă nu scriu eu, nu scrie nimeni.

Vă spun sincer, mi-e tare rușine că trăiesc într-o lume ca a noastră. Și aici nu mai e vina lui Dragnea&Co.”, a scris Mircea Cărtărescu, astăzi, pe pagina sa de facebook, după onoranta distincție obținută la sfârșitul săptămânii trecute

În aceast[ primăvară, Cărtărescu a fost recompensat cu apreciatul Premio Formentor de las Letras 2018, în valoare de 50.000 de euro.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.