Mircea Cărtărescu: “Sincer, mi-e tare rușine că trăiesc într-o lume ca a noastră”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-sincer-mi-e-tare-rusine-ca-traiesc-intr-o-lume-ca-a-noastra/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, sâmbătă seara, Premiul Thomas Mann 2018, unul dintre cele mai mari premii ale literaturii germane. Mediatizarea aproape inexistentă a evenimentului în presa autohtonă l-a dezamăgit pe scriitorul român, care şi-a exprimat mâhnirea pe pagina personală de facebook

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2018

“Inutil să spun că n-a fost niciun jurnalist român la ceremonia de la Lubeck (sau de la Cap de Formentor) și că nu mi s-a solicitat niciun interviu în mediile românești despre cele două premii internaționale primite anul acesta.

Mircea Cărtărescu: „Zgribulit in fata casei Buddenbrook, la Lubeck, apoi lângă biroul lui Thomas Mann”

Nicio instituție politică, culturală, literară etc. n-a găsit cu cale să spună ceva despre mica mea realizare din, nu-i așa, anul centenarului.

Nu am eu nevoie de toate astea, dar așa ar fi normal într-o lume civilizată. E motivul pentru care trebuie să consemnez eu însumi, aici, pe Facebook, aceste biete întâmplări. Dacă nu scriu eu, nu scrie nimeni.

Vă spun sincer, mi-e tare rușine că trăiesc într-o lume ca a noastră. Și aici nu mai e vina lui Dragnea&Co.”, a scris Mircea Cărtărescu, astăzi, pe pagina sa de facebook, după onoranta distincție obținută la sfârșitul săptămânii trecute

În aceast[ primăvară, Cărtărescu a fost recompensat cu apreciatul Premio Formentor de las Letras 2018, în valoare de 50.000 de euro.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.