Mircea Cărtărescu: Sunt fericit că am rămas în România; mă simt legitim aici
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-sunt-fericit-ca-am-ramas-in-romania-ma-simt-legitim-aici/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a mărturisit, luni seara, după proiecţia filmului „România: patru patrii”, de Alexandru Solomon, că este fericit că a rămas în ţara sa natală, spaţiul în care se simte „legitim”. „România: patru patrii” face parte din colecţia de filme „Europa scriitorilor”, produsă de prestigiosul canal Arte.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2016

Documentarul „România: patru patrii” prezintă viziunea despre țara natală a scriitorilor Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Florin Lăzărescu.

Sunt foarte fericit că am rămas. (…) Mă simt legitim aici. – Mircea Cărtărescu

Filmul a fost difuzat, anterior, la televiziunea Arte și a avut o proiecție specială luni seara, la Cinema „Elvira Popescu” din Capitală.

Cred că nu poți să iubești o țară fără să îi vezi și o grămadă de defecte. Gabriela AdameșteanuMircea Cărtărescu

Documentarul prezintă viziunea a patru autori diferiți asupra țării în care s-au născut, filtrată prin traumele istorice și sociale, experiențele și opera lor.

Eu cred că românii sunt frumoși. Așa îmi fac eu iluzii. Nu pot trăi altfel. – Florin Lăzărescu

„România: patru patrii” face parte din colecția de filme „Europa scriitorilor”, produsă de prestigiosul canal Arte.

Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea țări și vorbesc despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România.

Foto: Mircea Cărtărescu , România: patru patrii  – facebook

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.