Mircea Cărtărescu, turneu de promovare în Germania şi Austria
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-turneu-de-promovare-in-germania-si-austria/

Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 – 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri „Frumoasele străine”. Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2016

Turneul lui Mircea Cărtărescu este organizat de editura austriacă Paul Zsolnay, în colaborare cu Institutul Cultural Român.

Umorul, satiricul şi grotescul au fost dintotdeauna, în volumele sale de versuri, în «Levantul» şi-n «Orbitor», în «Enciclopedia zmeilor» şi-n «De ce iubim femeile», a doua coardă la arcul lui Mircea Cărtărescu, alături de cea onirică şi vizionară. În «Frumoasele străine» ele sunt coarda dintâi. Puţine cărţi din literatura română de azi îi pot sta alături ca naturaleţe a povestirii şi ca ubicuitate a comicului, întins pe toate registrele, de la zâmbetul discret la râsul cu lacrimi (…) – prezentarea volumului „Frumoasele străine”, site-ul editurii Humanitas.

Turneul va începe la Berlin cu o zi dedicată întâlnirilor cu presa şi va continua după următorul program: pe 5 martie, de la ora locală 20.00, la Saarländisches Künstlerhaus (Saarbrücken), pe 6 martie, de la ora 19.00, la Barocksaal Stadtmuseum (Ingolstadt), pe 7 martie, de la ora 20.00, la Literaturhaus München (München), pe 8 martie, de la ora 19.30, la Literaturhaus Salzburg (Salzburg), pe 9 martie, de la ora 19.00, la Literaturhaus Graz (Graz), pe 10 martie, de la ora 19.00, la Cartierul literar Alte Schmiede (Viena).

Mircea Cărtărescu a primit, în 2015, Premiul pentru Înţelegere Europeană, pentru trilogia „Orbitor”, în deschiderea Târgului Carte de la Leipzig, şi Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană, în deschiderea Festivalului de la Salzburg.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.