Mircea Cărtărescu va citi în premieră din noul său roman, pe 3 februarie, la Humanitas-Cişmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-va-citi-in-premiera-din-noul-sau-roman-pe-3-februarie-la-humanitas-cismigiu/

Scriitorul Mircea Cărtărescu va citi în premieră, pe 3 februarie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti, un fragment din cel mai nou roman al său, aflat în pregătire la editura Humanitas.

Un articol de Liliana Matei|30 ianuarie 2015

Lectura în premieră a fost anunţată de Mircea Cărtărescu pe contul său de Facebook şi face parte din seria de evenimente „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc!”.

„Dragii mei, biata mea carte la care deja scriu de vreo patru ani se apropie încet de final. Sper să-mi iasă şi de data asta dublul truc: s-o termin şi să rămân cu mintea întreagă. Cum n-am ce face în serile de iarnă, m-am gândit să mai citesc o dată din ea la «Humanitas» Cişmigiu. Dacă şi vouă serile vi se par sinistre, putem petrece măcar una împreună ca să treacă mai uşor”, a scris Mircea Cărtărescu pe contul său de Facebook.

Noul roman al lui Mircea Cărtărescu o să apară la Humanitas, în contextul în care editura împlineşte, în acest an, 25 de ani de la înfiinţare. Lansarea volumului lui Cărtărescu face parte din evenimentele pregătite de Humanitas cu acest prilej.

Pe de altă parte, Mircea Cărtărescu a anunţat, anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, că pregăteşte un nou volum, al cărui titlu în lucru este „Anomaliile mele”, pe care nu are de gând să îl publice „înainte de un an de zile”, dar la care a scris peste 600 de pagini.

Despre noua sa carte, Mircea Cărtărescu a spus doar că aceasta stă pe fundaţia romanului „Orbitor”. „Este o carte asemănătoare cu «Orbitor» şi totuşi divergentă, diferită”, a afirmat scriitorul.

note cartarescu-55873

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit „generaţia optzecistă”. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din „Nostalgia” le-au urmat un scurt roman („Travesti”, 1994) şi apoi unul în trei volume, „Orbitor” (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane. Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.

Cărţile sale au fost premiate de Academia Romană, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis şi Ziarul de Iaşi. Volumele sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino.

Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.