Mircea Cărtărescu vorbește despre „Solenoid” la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-vorbeste-despre-solenoid-la-garantat-100/

Pe 24 aprilie, în seara de Florii, la ora 23.20, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, va avea loc o ediţie specială a emisiunii „Garantat 100%”, „în care nu se vorbeşte nimic despre Premiul Nobel”.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2016

„Aş vrea să vă rog să aveţi răbdare cu această carte. E o carte mai ciudată, mai specială. E o carte care începe pe la pagina 250, aşa”, spunea Mircea Cărtărescu la lansarea celui mai de succes roman al său, „Solenoid”, recomandând celor care se vor aventura să-l citească să o facă în tihnă, fără grabă. „Solenoid” este şi unul dintre motivele care l-au adus pe autorul său în platoul Garantat 100%, la o discuţie sinceră cu realizatorul Cătălin Ştefănescu.

Dialogul de seară porneşte de la condiţia scriitorului în România şi de la cum poate fi citită o carte – „cinstit sau mai puţin cinstit, împotriva autorului”. Mai poate influenţa scriitorul o carte după ce a fost publicată? Mircea Cărtărescu îi răspunde la această întrebare și la multe altele gazdei sale, în discuţia despre „Solenoid”, cel mai bine primit şi vândut roman al scriitorului.

„Emisiunea conţine şi o scurtă listă de cuvinte pe care cei mai mulţi dintre noi le căutăm în dicţionar când citim Solenoid”, mai dezvăluie Cătălin Ştefănescu, adăugând însă că inclusiv această căutare poate fi o aventură: „La propriu, a căuta cuvinte ca să dezlegi nişte lucruri din carte poate să fie acţiune pură, aşa cum citeşti un roman de acţiune”, spune el. La rândul său, scriitorul mărturiseşte: „Între prietenii mei, noi nu prea avem subiecte de genul acesta, pentru că de obicei suntem de acord. Suntem ca-n bancurile acelea cu nebunii, care spun numere. Ei ştiu la ce bancuri se referă.”

„Îi sunt profund recunoscător lui Mircea Cărtărescu pentru că a venit la Garantat 100% nu în convalescenţă, ci de-a dreptul afectat de o gripă foarte grea – dar a venit, numai pentru că a promis”, încheie Cătălin Ştefănescu.

Garantat 100% este, după 17 ani, una dintre cele mai de succes emisiuni culturale.

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.