Mircea Cărtărescu vorbește despre „Solenoid” la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-vorbeste-despre-solenoid-la-garantat-100/

Pe 24 aprilie, în seara de Florii, la ora 23.20, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, va avea loc o ediţie specială a emisiunii „Garantat 100%”, „în care nu se vorbeşte nimic despre Premiul Nobel”.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2016

„Aş vrea să vă rog să aveţi răbdare cu această carte. E o carte mai ciudată, mai specială. E o carte care începe pe la pagina 250, aşa”, spunea Mircea Cărtărescu la lansarea celui mai de succes roman al său, „Solenoid”, recomandând celor care se vor aventura să-l citească să o facă în tihnă, fără grabă. „Solenoid” este şi unul dintre motivele care l-au adus pe autorul său în platoul Garantat 100%, la o discuţie sinceră cu realizatorul Cătălin Ştefănescu.

Dialogul de seară porneşte de la condiţia scriitorului în România şi de la cum poate fi citită o carte – „cinstit sau mai puţin cinstit, împotriva autorului”. Mai poate influenţa scriitorul o carte după ce a fost publicată? Mircea Cărtărescu îi răspunde la această întrebare și la multe altele gazdei sale, în discuţia despre „Solenoid”, cel mai bine primit şi vândut roman al scriitorului.

„Emisiunea conţine şi o scurtă listă de cuvinte pe care cei mai mulţi dintre noi le căutăm în dicţionar când citim Solenoid”, mai dezvăluie Cătălin Ştefănescu, adăugând însă că inclusiv această căutare poate fi o aventură: „La propriu, a căuta cuvinte ca să dezlegi nişte lucruri din carte poate să fie acţiune pură, aşa cum citeşti un roman de acţiune”, spune el. La rândul său, scriitorul mărturiseşte: „Între prietenii mei, noi nu prea avem subiecte de genul acesta, pentru că de obicei suntem de acord. Suntem ca-n bancurile acelea cu nebunii, care spun numere. Ei ştiu la ce bancuri se referă.”

„Îi sunt profund recunoscător lui Mircea Cărtărescu pentru că a venit la Garantat 100% nu în convalescenţă, ci de-a dreptul afectat de o gripă foarte grea – dar a venit, numai pentru că a promis”, încheie Cătălin Ştefănescu.

Garantat 100% este, după 17 ani, una dintre cele mai de succes emisiuni culturale.

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"