Mircea Ciobanu, Cezar Ivănescu & Daniel Defoe
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-ciobanu-cezar-ivanescu-si-daniel-defoe-stiati-ca/

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

În iubirea lui pentru artă o vedea chiar şi acolo unde nu era şi nu puteai să-i aduci o jignire mai mare decât aceea că un poet depistat de el ar avea un talent îndoielnic. (…)

Crai de curte veche, trăgea cu ochiul spre parveniţi, cocheta cu ei, se lăsa mânjit, în credinţa că haina lui impermeabilă se spală uşor şi murdăria nu va lăsa urme. Ştia Scriptura ca nimeni altul, şi când alţii se fereau să spună dacă au intrat vreodată într-o biserică, el nu se sfia să mărturisească o credinţă anume în Dumnezeul cel viu.”

* * * * *

Tot într-o zi de 24 aprilie:

1184 î.Hr.: Războiul troian: Potrivit legendei, grecii intră în Troia folosind un cal.

1967: Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare în naveta Soyuz 1 când parașuta nu se deschide. Este primul om care moare în timpul misiunilor spațiale.

2002: Eugen Simion a primit distincția Doctor Honoris Causa din partea Universității din Craiova

2004: S–a deschis, la Viena, un nou muzeu „Sisi” la palatul imperial Hofburg.

* * * * *

S-au născut:

1845: Carl Spitteler, scriitor elvețian, laureat al Premiului Nobel (d. 1924)

1911: Eugen Jebeleanu, poet român (d. 1991)

1934: Shirley MacLaine, actriță americană

1942: Barbra Streisand, actiță, cântăreață americană

Barbra Streisand împlineşte astăzi 75 de ani!
Cu mai mult de 50 de discuri de aur şi 30 de platina, Barbra Streisand este a doua cântăreaţă de success din toate timpurile înaintea formaţiei The Beatles, fiind depăşită doar de Elvis. De altfel, e singura femeie din primii 4 artişti ca vânzări de discuri din toate timpurile.

„Woman in Love” face parte de pe albumul „Guilty” (1980) şi a fost compusă de fraţii Barry şi Robin Gibb de la Bee Gees. La finalul anilor 70, când Bee Gees se bucurau de o faimă enormă, Barbra Streisand l-a rugat pe Barry Gibb să-i scrie un album special. Împreună cu fratele său, Robin, acesta s-a apucat imediat de treabă şi a scos din mânecă câteva piese de excepţie, printre care şi „Woman in Love”, una dintre cele mai mari succese din cariera cântăreţei şi actriţei americane.

1945: Doug Clifford, toboșar și compozitor american (Creedence Clearwater Revival)

1952: Jean-Paul Gaultier, designer francez de modă

* * * * *

S-au stins din viaţă:

1731: Daniel Defoe, scriitor englez (n. 1660)

1980: Alejo Carpentier, scriitor cubanez (n. 1904)

1995: Gilda Marinescu, actriță româncă (n. 1933)

1996: Mircea Ciobanu, poet și prozator (n. 1940)

2008: Cezar Ivănescu, poet român (n. 1941)

2008: Marcel Chirnoagă, grafician român (n. 1930)

Foto cu Mircea Ciobanu, Cezar Ivănescu şi Daniel Defoe – wikipedia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.