Mircea Ciobanu, Cezar Ivănescu & Daniel Defoe
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-ciobanu-cezar-ivanescu-si-daniel-defoe-stiati-ca/

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

În iubirea lui pentru artă o vedea chiar şi acolo unde nu era şi nu puteai să-i aduci o jignire mai mare decât aceea că un poet depistat de el ar avea un talent îndoielnic. (…)

Crai de curte veche, trăgea cu ochiul spre parveniţi, cocheta cu ei, se lăsa mânjit, în credinţa că haina lui impermeabilă se spală uşor şi murdăria nu va lăsa urme. Ştia Scriptura ca nimeni altul, şi când alţii se fereau să spună dacă au intrat vreodată într-o biserică, el nu se sfia să mărturisească o credinţă anume în Dumnezeul cel viu.”

* * * * *

Tot într-o zi de 24 aprilie:

1184 î.Hr.: Războiul troian: Potrivit legendei, grecii intră în Troia folosind un cal.

1967: Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare în naveta Soyuz 1 când parașuta nu se deschide. Este primul om care moare în timpul misiunilor spațiale.

2002: Eugen Simion a primit distincția Doctor Honoris Causa din partea Universității din Craiova

2004: S–a deschis, la Viena, un nou muzeu „Sisi” la palatul imperial Hofburg.

* * * * *

S-au născut:

1845: Carl Spitteler, scriitor elvețian, laureat al Premiului Nobel (d. 1924)

1911: Eugen Jebeleanu, poet român (d. 1991)

1934: Shirley MacLaine, actriță americană

1942: Barbra Streisand, actiță, cântăreață americană

Barbra Streisand împlineşte astăzi 75 de ani!
Cu mai mult de 50 de discuri de aur şi 30 de platina, Barbra Streisand este a doua cântăreaţă de success din toate timpurile înaintea formaţiei The Beatles, fiind depăşită doar de Elvis. De altfel, e singura femeie din primii 4 artişti ca vânzări de discuri din toate timpurile.

„Woman in Love” face parte de pe albumul „Guilty” (1980) şi a fost compusă de fraţii Barry şi Robin Gibb de la Bee Gees. La finalul anilor 70, când Bee Gees se bucurau de o faimă enormă, Barbra Streisand l-a rugat pe Barry Gibb să-i scrie un album special. Împreună cu fratele său, Robin, acesta s-a apucat imediat de treabă şi a scos din mânecă câteva piese de excepţie, printre care şi „Woman in Love”, una dintre cele mai mari succese din cariera cântăreţei şi actriţei americane.

1945: Doug Clifford, toboșar și compozitor american (Creedence Clearwater Revival)

1952: Jean-Paul Gaultier, designer francez de modă

* * * * *

S-au stins din viaţă:

1731: Daniel Defoe, scriitor englez (n. 1660)

1980: Alejo Carpentier, scriitor cubanez (n. 1904)

1995: Gilda Marinescu, actriță româncă (n. 1933)

1996: Mircea Ciobanu, poet și prozator (n. 1940)

2008: Cezar Ivănescu, poet român (n. 1941)

2008: Marcel Chirnoagă, grafician român (n. 1930)

Foto cu Mircea Ciobanu, Cezar Ivănescu şi Daniel Defoe – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.