Mircea Ciobanu, Cezar Ivănescu & Daniel Defoe
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-ciobanu-cezar-ivanescu-si-daniel-defoe-stiati-ca/

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

În iubirea lui pentru artă o vedea chiar şi acolo unde nu era şi nu puteai să-i aduci o jignire mai mare decât aceea că un poet depistat de el ar avea un talent îndoielnic. (…)

Crai de curte veche, trăgea cu ochiul spre parveniţi, cocheta cu ei, se lăsa mânjit, în credinţa că haina lui impermeabilă se spală uşor şi murdăria nu va lăsa urme. Ştia Scriptura ca nimeni altul, şi când alţii se fereau să spună dacă au intrat vreodată într-o biserică, el nu se sfia să mărturisească o credinţă anume în Dumnezeul cel viu.”

* * * * *

Tot într-o zi de 24 aprilie:

1184 î.Hr.: Războiul troian: Potrivit legendei, grecii intră în Troia folosind un cal.

1967: Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare în naveta Soyuz 1 când parașuta nu se deschide. Este primul om care moare în timpul misiunilor spațiale.

2002: Eugen Simion a primit distincția Doctor Honoris Causa din partea Universității din Craiova

2004: S–a deschis, la Viena, un nou muzeu „Sisi” la palatul imperial Hofburg.

* * * * *

S-au născut:

1845: Carl Spitteler, scriitor elvețian, laureat al Premiului Nobel (d. 1924)

1911: Eugen Jebeleanu, poet român (d. 1991)

1934: Shirley MacLaine, actriță americană

1942: Barbra Streisand, actiță, cântăreață americană

Barbra Streisand împlineşte astăzi 75 de ani!
Cu mai mult de 50 de discuri de aur şi 30 de platina, Barbra Streisand este a doua cântăreaţă de success din toate timpurile înaintea formaţiei The Beatles, fiind depăşită doar de Elvis. De altfel, e singura femeie din primii 4 artişti ca vânzări de discuri din toate timpurile.

„Woman in Love” face parte de pe albumul „Guilty” (1980) şi a fost compusă de fraţii Barry şi Robin Gibb de la Bee Gees. La finalul anilor 70, când Bee Gees se bucurau de o faimă enormă, Barbra Streisand l-a rugat pe Barry Gibb să-i scrie un album special. Împreună cu fratele său, Robin, acesta s-a apucat imediat de treabă şi a scos din mânecă câteva piese de excepţie, printre care şi „Woman in Love”, una dintre cele mai mari succese din cariera cântăreţei şi actriţei americane.

1945: Doug Clifford, toboșar și compozitor american (Creedence Clearwater Revival)

1952: Jean-Paul Gaultier, designer francez de modă

* * * * *

S-au stins din viaţă:

1731: Daniel Defoe, scriitor englez (n. 1660)

1980: Alejo Carpentier, scriitor cubanez (n. 1904)

1995: Gilda Marinescu, actriță româncă (n. 1933)

1996: Mircea Ciobanu, poet și prozator (n. 1940)

2008: Cezar Ivănescu, poet român (n. 1941)

2008: Marcel Chirnoagă, grafician român (n. 1930)

Foto cu Mircea Ciobanu, Cezar Ivănescu şi Daniel Defoe – wikipedia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.