Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii – proiecție de film și lansare de carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-ciobanu-si-magia-alba-a-imaginii-proiectie-de-film-si-lansare-de-carte/

Muzeul Naţional al Țăranului Român vă aşteaptă marţi, 18 noiembrie 2014, ora 18.00, Clubul Țăranului, la o seară dedicată lui Mircea Ciobanu: sculptor, pictor, scriitor şi grafician.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2014

Invitații serii vor fi: acad. Răzvan Theodorescu, Alex Ștefănescu, Mugur Popovici și Ada-Michaela Ciobanu. Amfitrion: Virgil Ștefan Nițulescu

Evenimentul va avea trei părți:
Proiecția filmului Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii, regia Tudor Mărăscu;
Prezentarea romanului Estetica morții, cartea de capătâi scrisă de artist, apărută postum la București în anul 1995;
Prezentarea volumului de memorii Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă și culoare, publicat de Ada-Michaela Ciobanu, în 2014, la editura ALLFA.

„Născut la Bucuresti în 1950, Mircea Ciobanu s-a expatriat în 1981 și a murit la Geneva în 1991. În cei zece ani petrecuți în străinătate, a făcut senzație cu pictura sa, deopotrivă vizionară și sarcastică.‟ (Alex. Ștefănescu)

„Pictorul Mircea Ciobanu, fost elev al lui Corneliu Baba, un talent copleșitor, a trăit în cei doar 41 de ani ai săi grandoarea și decandența unei cariere mondiale strălucite și aventura unei existențe în care bogația s-a învecinat cu mizeria. Mircea Ciobanu, ciudat și măreț creator de lumi vizionare, se înrudește, prin harul și stranietatea sa, cu un Van Gogh, Gauguin sau Modigliani.‟ (Sanda Faur)

Filmul Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii, coprodus de Ada-Michaela Ciobanu, Stem Cell Sciences Inc.-New-York și Televiziunea Romana, în regia lui Tudor Mărăscu (care a luat premiul UCIN-1997 pentru acest film), reclădește, prin numeroasele mărturii românești, belgiene, franceze, elvețiene, braziliene și new-yorkeze, destinul său uman, dar, mai ales, traiectoria sa artistică.

„În toată cariera mea de 38 de ani în calitate de director al Muzeului de Arta din Sao Paolo, nu am mai văzut un alt artist cu o asemenea măiestrie în stăpânirea mijloacelor tehnice.‟ (Pietro Maria Bardi)

Volumul de memorii Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă și culoare, scris de ziarista Ada-Michaela Ciobanu, văduva artistului, a fost publicat la editura ALLFA și lansat la Salonul de carte Bookfest, în mai 2014.

„Aurul alchimistului ne conduce parcă prin toate cele nouă cercuri ale Infernului dantesc, ne prezintă – uneori cu candoare, însă cel mai adesea cu obiectivitate și talent – parcursul artistului, preocupat de arta sa, printr-o lume nouă, până atunci necunoscută celor veniți din estul Europei, o lume în care drumurile, deși păreau a fi pavate cu bune intenții, s-au dovedit a fi presărate cu capcane. După lectura ultimei pagini a cărții, cititorul poate declara că a înțeles, în sfârșit, care a fost drumul acestui om și artist invidiat, bârfit și controversat. Mărturie a adevărurilor cuprinse în carte stau chiar operele create în cei zece ani de viață în Occident, adevărate avataruri ale existenței artistului. ‟ (Ioan Popescu, autorul prefeței)

Intrarea este liberă.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.