Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii – proiecție de film și lansare de carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-ciobanu-si-magia-alba-a-imaginii-proiectie-de-film-si-lansare-de-carte/

Muzeul Naţional al Țăranului Român vă aşteaptă marţi, 18 noiembrie 2014, ora 18.00, Clubul Țăranului, la o seară dedicată lui Mircea Ciobanu: sculptor, pictor, scriitor şi grafician.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2014

Invitații serii vor fi: acad. Răzvan Theodorescu, Alex Ștefănescu, Mugur Popovici și Ada-Michaela Ciobanu. Amfitrion: Virgil Ștefan Nițulescu

Evenimentul va avea trei părți:
Proiecția filmului Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii, regia Tudor Mărăscu;
Prezentarea romanului Estetica morții, cartea de capătâi scrisă de artist, apărută postum la București în anul 1995;
Prezentarea volumului de memorii Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă și culoare, publicat de Ada-Michaela Ciobanu, în 2014, la editura ALLFA.

„Născut la Bucuresti în 1950, Mircea Ciobanu s-a expatriat în 1981 și a murit la Geneva în 1991. În cei zece ani petrecuți în străinătate, a făcut senzație cu pictura sa, deopotrivă vizionară și sarcastică.‟ (Alex. Ștefănescu)

„Pictorul Mircea Ciobanu, fost elev al lui Corneliu Baba, un talent copleșitor, a trăit în cei doar 41 de ani ai săi grandoarea și decandența unei cariere mondiale strălucite și aventura unei existențe în care bogația s-a învecinat cu mizeria. Mircea Ciobanu, ciudat și măreț creator de lumi vizionare, se înrudește, prin harul și stranietatea sa, cu un Van Gogh, Gauguin sau Modigliani.‟ (Sanda Faur)

Filmul Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii, coprodus de Ada-Michaela Ciobanu, Stem Cell Sciences Inc.-New-York și Televiziunea Romana, în regia lui Tudor Mărăscu (care a luat premiul UCIN-1997 pentru acest film), reclădește, prin numeroasele mărturii românești, belgiene, franceze, elvețiene, braziliene și new-yorkeze, destinul său uman, dar, mai ales, traiectoria sa artistică.

„În toată cariera mea de 38 de ani în calitate de director al Muzeului de Arta din Sao Paolo, nu am mai văzut un alt artist cu o asemenea măiestrie în stăpânirea mijloacelor tehnice.‟ (Pietro Maria Bardi)

Volumul de memorii Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă și culoare, scris de ziarista Ada-Michaela Ciobanu, văduva artistului, a fost publicat la editura ALLFA și lansat la Salonul de carte Bookfest, în mai 2014.

„Aurul alchimistului ne conduce parcă prin toate cele nouă cercuri ale Infernului dantesc, ne prezintă – uneori cu candoare, însă cel mai adesea cu obiectivitate și talent – parcursul artistului, preocupat de arta sa, printr-o lume nouă, până atunci necunoscută celor veniți din estul Europei, o lume în care drumurile, deși păreau a fi pavate cu bune intenții, s-au dovedit a fi presărate cu capcane. După lectura ultimei pagini a cărții, cititorul poate declara că a înțeles, în sfârșit, care a fost drumul acestui om și artist invidiat, bârfit și controversat. Mărturie a adevărurilor cuprinse în carte stau chiar operele create în cei zece ani de viață în Occident, adevărate avataruri ale existenței artistului. ‟ (Ioan Popescu, autorul prefeței)

Intrarea este liberă.

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.