Mircea Diaconu a împlinit 64 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-diaconu-a-implinit-64-de-ani/

Chiar în Ajunul Crăciunului îl sărbătorim pe actorul Teatrului „Nottara”, Mircea Diaconu.

Un articol de Corina Vladov|24 decembrie 2013

Chiar în Ajunul Crăciunului îl sărbătorim pe actorul Teatrului „Nottara”, Mircea Diaconu. A absolvit IATC „I.L.Caragiale” în 1971. A debutat la Teatrul „Bulandra”, unde a fost angajat timp de 10 ani (1972-1982). În această perioadă, a jucat în spectacole precum „Revizorul” de N. Gogol, „A douăsprezecea noapte”, „Furtuna”, ambele de William Shakespeare, „Răceala” de Marin Sorescu, colaborând cu regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Din 1982 s-a angajat la Teatrul „Nottara”.

Îl putem vedea, în prezent, în „Vacanţă în Guadelupa”, „Scandal la operă!”, „Variaţiuni enigmatice”. În cinematografie, a debutat cu rolul din „Nunta de piatră”, după I. Agârbiceanu, în regia lui Dan Piţa. Alte titluri de filme româneşti celebre în care Mircea Diaconu a jucat sunt: „De ce trag clopotele Mitică?”, „Buletin de Bucureşti”, „Căsătorie cu repetiţie”, „Filantropica”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, „Legături bolnăvicioase”, „Secvenţe”, „Mere roşii” etc..

A avut şi activitate didactică în cadrul UNATC „I.L.Caragiale” ca asistent universitar la clasa Olgăi Tudorache şi, mai apoi, ca profesor universitar, susţinând şi un curs de actorie de film. Uneori, îi place să scrie. Pentru volumul său de debut – „Şugubina” – a fost premiat de Uniunea Scriitorilor. În vremea din urmă este preocupat şi de activitatea politică, fiind membru PNL.

mircea diaconu

Actorul Mircea Diaconu

În ediţia specială a Caietelor Teatrului „Nottara” (2013), Mircea Diaconu afirmă: „«De-ar fi tot anul sărbători voioase, ar fi jocul plicticos ca munca», spunea Shakespeare, pe la 1600. […] Dragii noştri, a sărbători, deşi e verb, nu presupune o acţiune, o activitate, ci o bucurie. Şi vă rog să credeţi un om bătrân: spre final, doar cu asta rămâi; bucuriile nu ţi le confiscă nimeni, nu ţi le impozitează nimeni”.

Foto cu Mircea Diaconu – Teatrul Nottara

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan