Miruna, fetița care a mobilizat o întreagă comunitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/miruna-fetita-care-a-mobilizat-o-intreaga-comunitate/

Aceasta este povestea Mirunei din Măgurele şi a inimoşilor ei prieteni.

Un articol de Claudiu Bolozan|14 noiembrie 2018

Statisticile spun că, anual, în întreaga lume, peste 400.000 de copii și adulți dezvoltă o formă de leucemie (cancerul sângelui). Dintre aceștia, mai mult de 300.000 își pierd viața din cauza bolii. În România, în fiecare an sunt depistate aproximativ 1.700 de cazuri noi de leucemie. Unul dintre aceste cazuri este Miruna Andreea Flămînzeanu, diagnosticată de curând cu leucemie acută limfoblastică.

Miruna, alături de tatăl ei, Gilbert Flămînzeanu, plutonier la Statul Major al Forţelor Aeriene Române

Fetița în vârstă de doi ani și jumătate a fost internată timp de două luni la Institutul Oncologic Fundeni. La începutul acestei luni,  Miruna urma să ajungă la Monza, în Italia, la o clinică specializată, însă, pentru moment, transferul a fost amânat, după ce situația micuței s-a înrăutățit vizibil, zilele trecute, fiind necesară mutarea ei la Grigore Alexandrescu.

„În funcție de cum va răspunde la tratament, după un an, medicii de la Monza vor putea stabili dacă este nevoie sau nu de transplat medular – spunea Gilbert Flămînzeanu, tatăl Mirunei , la finalul lunii octombrie. (…)  din ce am discutat cu specialiști, dar și cu oameni care au trecut prin situații similare, doar prețul plătit pentru închirierea unei locuințe și alte costuri pentru a putea trăi și merge zilnic cu copilul la tratatament totalizează 40.000 de euro. Costuri în care nu sunt incluse tratamentul și spitalizarea… Pentru noi, însă, este o sumă uriașă.”

Toți pentru unul

Vestea că un copil are nevoie urgentă de sprijin nu a lăsat indiferentă comunitatea locală din Măgurele, unde cazul Mirunei este cunoscut, deja, de toți locuitorii orașului. Firme private, instituțiile publice, grădinițe, școli, bisericile din jur, clinica, Primăria orașului și nu numai și-au unit forțele și s-au apucat de treabă.

Urnă și liste pentru donații amplasată la Gradinita Nr. 1 Măgurele

Personal, am auzit de problema familiei Flămînzeanu pe  6 noiembrie, când un mesaj postat de doamna educatoare Ileana Ciobanu pe grupul de whatsapp al grădiniței la care învață Teodora, fetița mea, ne informa despre acest caz. Cine dorea să ajute, o putea face a doua zi la intrarea în Gradinita Nr. 1 Măgurele, unde fusese pregătită o măsuță cu o urnă de plexiglas și o listă pentru donații. Două zile mai târziu, suma colectată ajunsese la 1075  de euro, bani adunați de la aproximativ 165 de persoane. Campania a continuat și în zilele următoare, ne-a mărturisit ulterior domana Nicoleta Oprea, directoarea grădiniței.

Atunci am aflat că Miruna avea într-adevăr foarte mulți prieteni și că gestul emoționant de la grădiniță se multiplica la scară largă în toată localitatea. Ziarul “Pro Măgurele’ făcea cunoscută povestea fetiței de doi ani și jumătate prin intermediul unui apel umanitar. De asemenea, o publicație online a comunității românești din Spania, “gazetadespania.es’, aducea în atenție cazul, iar o pagină de licitații de obiecte pe facebook, intitulată ”Ajutor Pentru Miruna”, contribuia, la rândul său, la strângerea fondurilor necesare tratamentului micuței.

În tot acest timp, în Măgurele oamenii continuă să adune sume de bani, atât în urnele de colectare cât și în cele două conturi deschise pentru salvarea Mirunei. Un proprietar de magazin din centrul orașului (care a dorit să rămână anonim) a donat 10.000 de lei, un grup de doamne s-au apucat să confecționeze, la un atelier din localitate, diferite obiecte care vor fi licitate pentru susținerea acestui caz, iar o parte din fondurile strânse în urma spectacolelor aniversare prilejuite de Centenar și de Sărbătorile de iarnă, organizate în oraș, vor fi, de asemenea, direcționate în aceleași conturi

Veștile bune nu se opresc aici, la începutul lunii trecute, Ministerul Apărării Naţionale a lansat un apel pentru ajutorarea familiei Mirunei, tatăl ei, Gilbert Flămînzeanu, fiind plutonier la Statul Major al Forţelor Aeriene Române.

Cum aminteam și mai sus, există două conturi (unul pentru persoane fizice, altul pentru persoane juridice) deschise pentru salvarea Andreei Miruna, în care se pot face donații:

  • BRD pe numele FLAMÎNZEANU-SAIN Iulian-Gilbert

Număr cont: RO50BRDE410SV02022234100.

și, cel pentru persoane juridice:

  • Raiffeisen Bank, pe numele ASOCIAȚIA SPITALE CURATE (cu specificația – ajutor pentru Andreea Miruna FLAMÎNZEANU-SAIN)

Număr cont: RO46RZBR0000060016949927

 *

În loc de epilog

În loc de epilog putem asculta o superbă melodie, intitulată chiar „MIRUNA”, in interpretarea îndrăgitului cantautor Mircea Vintilă:

Foto: Miruna Andreea  Flămînzeanu (stânga), Carla Ionescu (dreapta)

07
/08
/23

Termeni precum doliu, pierdere, angoasă, suferință, nostalgie aparțin zonei afectului, individul trecând, în anumite momente ale vieții lui, prin această arie aproape sinonimică.

09
/07
/23

TESZT e uneori o nuntă pe o scenă. E o fată care plânge. O îmbrățișare în întuneric. O tărie pe care o bei ca să-ți faci curaj în fața adevărului. TESZT e uneori un cuvânt pe care îl așteptai, un om pe care îl admiri, care are în spatele lui alți 100 de oameni pe care îi admiri.

19
/07
/22

Prin anii nouăzeci, a existat o campanie publicitară care se intitula simplu si atrăgător: „Cu balonul în Arizona”. Pentru un copil de clasa a treia dintr-o Românie abia ieșită din comunism, perspectiva unei călători în America, și nu oricum, ci cu balonul, era irezistibilă.

10
/03
/22

Stiu, langa noi e RAZBOI. Însa acesta și victimele sale nu anuleaza micile războaie, adesea penibile! In pragul urmatorei evaluari a managerilor teatrelor bucureștene, scriu despre cea abia finalizată pentru anul 2020, cu speranta ca urmatoarea, deja anuntata, pentru 2021, va fi “PE BUNE”!

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

30
/06
/21

OPINIE Paradoxul ediţiei din 2021 a Premiilor Gopo a fost că gala s-a desfăşurat în condiţii aproape normale, chiar dacă în aer liber, dar nominalizările şi trofeele au vizat doar cele câteva filme lansate în 2020, un an dezastruos, în care cinematografele au fost mai mult de trei sferturi din timp închise.

24
/03
/21

OPINIE Atunci când un succes internaţional aduce câte un film românesc în atenţia unui public mai larg decât grupul cinefililor fideli, mulţi simt o nevoie irepresibilă de a comenta. Asta nu ar fi o problemă, dacă discursul nu ar cădea în miştocăreală, rostită pe un ton superior: „Vă spun eu cum stă treaba cu cinematografia română!”.

16
/02
/21

OPINIE Cinematografia română este aproape de un moment istoric – cel puţin o nominalizare la Premiile Oscar. În ciuda succesului internaţional uriaş, documentarul „colectiv” al lui Alexander Nanau a împărţit opinia publică din România. Unul dintre motivele de divizare – prezenţa lui Vlad Voiculescu. E bine, totuşi, când un film stârneşte valuri şi nu e primit cu indiferenţă.