Miruna, fetița care a mobilizat o întreagă comunitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/miruna-fetita-care-a-mobilizat-o-intreaga-comunitate/

Aceasta este povestea Mirunei din Măgurele şi a inimoşilor ei prieteni.

Un articol de Claudiu Bolozan|14 noiembrie 2018

Statisticile spun că, anual, în întreaga lume, peste 400.000 de copii și adulți dezvoltă o formă de leucemie (cancerul sângelui). Dintre aceștia, mai mult de 300.000 își pierd viața din cauza bolii. În România, în fiecare an sunt depistate aproximativ 1.700 de cazuri noi de leucemie. Unul dintre aceste cazuri este Miruna Andreea Flămînzeanu, diagnosticată de curând cu leucemie acută limfoblastică.

Miruna, alături de tatăl ei, Gilbert Flămînzeanu, plutonier la Statul Major al Forţelor Aeriene Române

Fetița în vârstă de doi ani și jumătate a fost internată timp de două luni la Institutul Oncologic Fundeni. La începutul acestei luni,  Miruna urma să ajungă la Monza, în Italia, la o clinică specializată, însă, pentru moment, transferul a fost amânat, după ce situația micuței s-a înrăutățit vizibil, zilele trecute, fiind necesară mutarea ei la Grigore Alexandrescu.

„În funcție de cum va răspunde la tratament, după un an, medicii de la Monza vor putea stabili dacă este nevoie sau nu de transplat medular – spunea Gilbert Flămînzeanu, tatăl Mirunei , la finalul lunii octombrie. (…)  din ce am discutat cu specialiști, dar și cu oameni care au trecut prin situații similare, doar prețul plătit pentru închirierea unei locuințe și alte costuri pentru a putea trăi și merge zilnic cu copilul la tratatament totalizează 40.000 de euro. Costuri în care nu sunt incluse tratamentul și spitalizarea… Pentru noi, însă, este o sumă uriașă.”

Toți pentru unul

Vestea că un copil are nevoie urgentă de sprijin nu a lăsat indiferentă comunitatea locală din Măgurele, unde cazul Mirunei este cunoscut, deja, de toți locuitorii orașului. Firme private, instituțiile publice, grădinițe, școli, bisericile din jur, clinica, Primăria orașului și nu numai și-au unit forțele și s-au apucat de treabă.

Urnă și liste pentru donații amplasată la Gradinita Nr. 1 Măgurele

Personal, am auzit de problema familiei Flămînzeanu pe  6 noiembrie, când un mesaj postat de doamna educatoare Ileana Ciobanu pe grupul de whatsapp al grădiniței la care învață Teodora, fetița mea, ne informa despre acest caz. Cine dorea să ajute, o putea face a doua zi la intrarea în Gradinita Nr. 1 Măgurele, unde fusese pregătită o măsuță cu o urnă de plexiglas și o listă pentru donații. Două zile mai târziu, suma colectată ajunsese la 1075  de euro, bani adunați de la aproximativ 165 de persoane. Campania a continuat și în zilele următoare, ne-a mărturisit ulterior domana Nicoleta Oprea, directoarea grădiniței.

Atunci am aflat că Miruna avea într-adevăr foarte mulți prieteni și că gestul emoționant de la grădiniță se multiplica la scară largă în toată localitatea. Ziarul “Pro Măgurele’ făcea cunoscută povestea fetiței de doi ani și jumătate prin intermediul unui apel umanitar. De asemenea, o publicație online a comunității românești din Spania, “gazetadespania.es’, aducea în atenție cazul, iar o pagină de licitații de obiecte pe facebook, intitulată ”Ajutor Pentru Miruna”, contribuia, la rândul său, la strângerea fondurilor necesare tratamentului micuței.

În tot acest timp, în Măgurele oamenii continuă să adune sume de bani, atât în urnele de colectare cât și în cele două conturi deschise pentru salvarea Mirunei. Un proprietar de magazin din centrul orașului (care a dorit să rămână anonim) a donat 10.000 de lei, un grup de doamne s-au apucat să confecționeze, la un atelier din localitate, diferite obiecte care vor fi licitate pentru susținerea acestui caz, iar o parte din fondurile strânse în urma spectacolelor aniversare prilejuite de Centenar și de Sărbătorile de iarnă, organizate în oraș, vor fi, de asemenea, direcționate în aceleași conturi

Veștile bune nu se opresc aici, la începutul lunii trecute, Ministerul Apărării Naţionale a lansat un apel pentru ajutorarea familiei Mirunei, tatăl ei, Gilbert Flămînzeanu, fiind plutonier la Statul Major al Forţelor Aeriene Române.

Cum aminteam și mai sus, există două conturi (unul pentru persoane fizice, altul pentru persoane juridice) deschise pentru salvarea Andreei Miruna, în care se pot face donații:

  • BRD pe numele FLAMÎNZEANU-SAIN Iulian-Gilbert

Număr cont: RO50BRDE410SV02022234100.

și, cel pentru persoane juridice:

  • Raiffeisen Bank, pe numele ASOCIAȚIA SPITALE CURATE (cu specificația – ajutor pentru Andreea Miruna FLAMÎNZEANU-SAIN)

Număr cont: RO46RZBR0000060016949927

 *

În loc de epilog

În loc de epilog putem asculta o superbă melodie, intitulată chiar „MIRUNA”, in interpretarea îndrăgitului cantautor Mircea Vintilă:

Foto: Miruna Andreea  Flămînzeanu (stânga), Carla Ionescu (dreapta)

04
/02
/14

Încerc să merg la teatru de fiecare dată cu inima deschisă. Încerc să nu am păreri deja formate înaintea unui spectacol, deși ascult cu interes opiniile spectatorilor care l-au văzut înaintea mea. Dar ce se întâmplă la revederea unui spectacol?

25
/01
/14

Zona experimentală ne atrage, iar - dacă avem noroc -, putem să ne lovim de ea. Nopți întregi în pădure, dormit pe podea, dezbrăcat în frig, cu puțină mâncare și fără apă; toate astea pentru bucuria de a experimenta în artă.

19
/12
/13

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Nitulescu, afirmă că prin aplicarea proiectului privind comasarea Muzeului Satului cu MŢR s-ar "desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească", greşeală pe care a făcut-o "cu vădită intenţie" numai "regimul comunist".

28
/11
/13

Fotografia e o lașitate și e un fapt radical. Fotograful știe că nu trebuie să creeze lumea din nou; dar oriunde oricând s-ar afla, lumea întreagă se află cu el aici și acum.

11
/11
/13

CRONICĂ DE CONCERT „Un artist îşi asumă riscuri”, aşa s-ar putea sintetiza ceea ce pianista Valentina Lisitsa a împărtăşit cu jurnaliştii şi publicul bucureştean pe parcursul zilei de 5 noiembrie 2013, la Ateneul Român.

06
/11
/13

În urma întâlnirii de ieri de la Godot, care marca şi deschiderea Festivalului Naţional de Teatru Independent, am putut să-mi fac şi eu o idee despre ce cred că înseamnă pentru mine această sintagmă de teatru independent şi am decis să mă retrag din această categorie atunci când vorbesc despre creaţiile proprii.

28
/10
/13

OPINIE Marius Manole: „Sunt puţini regizorii care îşi iau în distribuţii actori tineri şi puţine teatrele care acceptă colaboratori tineri. Şi dacă îi primesc, le aruncă 50 de lei pe spectacol, spunându-le că trebuie să fie mulţumiti că joacă pe o scenă mare.“

02
/10
/13

Hamlet Next Hours este un test, iar teatrul independent este porția de realitate cu care trebuie să se confrunte orice actor sau regizor. În teatrul independent nu contează că ești imaginea unui lanț de farmacii sau că ești apreciat în filme la nivel internațional. În teatrul independent ești sau nu ești pe gustul publicului.

14
/06
/13

ANALIZĂ Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt pregătite să înceapă o serie de negocieri pentru a ajunge la un acord istoric de liber-schimb. În traducere: Adio subvenţii de la buget pentru filme! Sau, mai direct, modelul hollywoodian mercantil ar acapara bătrâna Europă cinefilă.

05
/06
/13

OPINIE La Gala Tânărului Actor din 2008, unde am mers cu un fragment din spectacolul „Poezia Visului“ de Miriam Răducanu, pe texte de Emil Botta, a trebuit să lucram, pentru proba impusă, un text mai puţin cunoscut de-al lui I. L. Caragiale, „Statistica“.

12
/04
/13

Citești „ca să înţelegi cum merge treaba, pentru că o carte nu-ți cere nimic și nu te bate la cap...“. Într-o prezentare neobişnuită, jurnalistul Tudor Călin Zarojanu le-a răspuns studenților la Marketing, cu ocazia centenarului ASE, la întrebarea „De ce-aș citi?“

27
/03
/13

Când am fost recuziter la Bulandra şi am privit teatrul din toate unghiurile posibile mi-am dat seama că nu-mi mai pot şterge niciodată de pe retină acele imagini. Şi am hotărât să le prind într-o ramă mai mare. Am folosit ca ramă chiar viaţa mea. Iar teatrul îşi desfăşoară culorile lui pe o pânză care nu se va umple niciodată.

27
/03
/13

Săptămâna trecută am avut spectacol la Teatrul Naţional. Pe lângă activitatea de coordonare a Teatrului Studenţesc Podul, sunt actor-colaborator al Teatrului Naţional. Cele două „locuri de muncă“ sunt diferite, dar senzaţia este că s-ar putea completa unul pe celălalt.

15
/03
/13

O linişte în sală, de parcă toţi spectatorii uitaseră să respire... Apoi, unele voci din public au rostit, în şoaptă: „iubire“, intuind că va fi următorul cuvânt care va fi rostit şi pe scenă.