Misterele Bucureștiului se descoperă la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/misterele-bucurestiului-se-descopera-la-teatrul-metropolis/

Teatrul Metropolis prezintă în luna iunie spectacolul „Secretul doctorului Honigberger” după Mircea Eliade, în regia lui Dragoş Galgoţiu, spectacol ce va face parte din seria teatrală „Misterele Bucureştiului”. Premiera spectacolului va avea loc miercuri 14 iunie 2017,de la ora 19:00.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2017

Luna Iunie aduce la Teatrul Metropolis o nouă premieră pentru lumea culturală prin lansarea proiectului teatral „Misterele Bucureștiului”.

Orașul București ascunde multe taine, povești secrete, mistere. Orașul ascuns, cu farmecul lui, cu mitologia străzilor lui, cu casele extraordinare care acum încep să dispară, poate fi descoperit în povești uitate și prin personaje seducătoare, din alt timp.

Geografia secretă a orașului și spiritualitatea lui trebuie recuperate. Prin teatru, poveștile uitate și marile personaje care au colindat pe străzile lui pot prinde iar viață.

Primul spectacol din această serie este „Secretul doctorului Honigberger” o stranie poveste teatrală imaginată după nuvela cu același nume și alte scrieri de Mircea Eliade, în regia lui Dragoș Galgoțiu.

Într-o dimineață din toamna anului 1934, tânărul Mircea Eliade a primit o scrisoare destul de ciudată. Îi scria o doamnă de al cărei nume, Zerlendi, nu auzise niciodată. Îl invita să cerceteze colecțiile și biblioteca soțului ei dispărut. Eliade s-a hotărât să primescă invitația doamnei necunoscute. Citind un caiet cu însemnările doctorului Zerlendi, bărbatul dispărut în mod bizar, Eliade descoperă experiențe stranii și evenimente care îl tulbură. Un alt personaj, doctorul Honignerger, un doctor sas din Brașov, mort cu mult timp înainte, pare să influențeze tot ce se întâmplă în această ciudată poveste.

Din distribuția spectacolului  „Secretul doctorului Honigberger”  fac parte: Tudor Aaron Istodor, Ionel Mihăilescu, Valentin Popescu, Marian Ghenea, Ioana Pavelescu, Simona Pop, Alexandra Poiană, Alin State, cu participarea extraordinară a tenorului Robert Nagy, a sopranei Tina Munteanu, a tenorului Florin Budnaru, a pianistului Alexandru Burcă și a trompetistului Cristian Hanghiuc.

Decorul este semnat de Dragoș Galgoțiu iar costumele de Lia Manțoc.

Durata spectacolului: 1h 50 min, preț bilet: 24.84 RON

* * * * *

Despre Mircea Eliade

Mircea Eliade, gânditor şi scriitor român, filozof şi istoric al religiilor, s-a născut în 1907 în Bucureşti. Începând din 1957, Mircea Eliade se stabilește la Chicago, ca profesor de istorie comparată a religiilor la Universitatea „Loyola”. Reputația sa crește cu fiecare an și cu fiecare nouă lucrare apărută, devine membru în instituții ilustre, primește mai multe doctorate honoris

Mircea Eliade

causa.

În ultimii ani de viață, în ciuda serioaselor probleme de sănătate, Eliade a continuat să lucreze editând cele 18 volume de enciclopedia religiilor, adunând contribuții pentru ultimul volum de istoria credințelor și proiectând un compendiu al lucrărilor sale de istoria religiilor care să apară sub forma unui dicționar.

„Secretul doctorului Honigberger” este o nuvelă fantastică scrisă de Mircea Eliade şi publicată în 1940. Ea a apărut în numerele din martie şi aprilie 1940 ale Revistei Fundaţiilor Regale din Bucureşti, sub titlul „Tărâmul nevăzut”.

În iulie 1940, o versiune lărgită a nuvelei a apărut în volumul Secretul doctorului Honigberger (Ed. Socec, Bucureşti, 1940), alături de o altă povestire fantastică scrisă la începutul aceluiaşi an, „Nopţi la Serampore”. Ambele nuvele relatează o serie de practici oculte indiene.

Foto: Misterele Bucureștiului – teatrulmetropolis.ro

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.