Misterul morţii premature a lui Frédéric Chopin, elucidat
https://www.ziarulmetropolis.ro/misterul-mortii-premature-a-lui-frederic-chopin-elucidat/

O echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin – la vârsta de 39 de ani, după ce i-a examinat inima conservată timp de aproape 170 de ani într-un borcan cu coniac. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2017

Potrivit The Guardian, această concluzie, publicată în revista American Journal of Medicine săptămâna trecută, este cea mai recentă şi cea mai convingătoare dintr-o serie de cauze pe care alţi cercetători le-au anunţat de-a lungul timpului: fibroza chistică, deficit de alfa-1 antitripsină (o cauză genetică ce l-ar fi predispus la infecţii pulmonare), şi stenoza mitrală.

Însă, examinând inima lui Chopin, fără să deschidă borcanul, care a fost păstrat în cripta Bisericii Sfânta Cruce din Varşovia, cercetătorii au observat că aceasta era acoperită cu materiale fibroase albe.

În plus, aceştia au observat leziuni mici – simptome care indică o complicaţie gravă a tuberculozei.

Nu am deschis borcanul. Însă, după starea în care se află inima putem spune că există o mare probabilitate ca Chopin să fi suferit de tuberculoză, în timp ce pericardita probabil că a fost cauza imediată a morţii lui. – Michael Witt, liderul echipei de cercetători de la Academia Poloneză de Ştiinţe.

Frédéric Chopin a murit în octombrie 1849 în Paris şi a fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise din capitala Franţei – unde se află şi mormintele unor personalităţi precum Marcel Proust, Oscar Wilde şi Jim Morrison. Totuşi, fiind considerat erou naţional în Polonia, inima compozitorului a fost subiectul unei controverse.

La scurt timp după moartea lui, sora sa, Ludwika, i-a dus inima în Polonia, trecând de securitatea din Rusia. Inima lui Chopin a fost închisă în Biserica Sfânta Cruce din Varşovia.

În 1944, inima lui Chopin i-a fost dată unui ofiţer SS s-a declarat admirator al compozitorului. Apoi, aceasta a fost păstrată la sediul central de comandă german, înainte de a fi dusă înapoi la biserică, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Această examinare a inimii realizată de profesorul Michael Witt şi echipa sa a fost prima efectuată după 1945 şi până în prezent.

Am găsit-o încă perfect conservată în borcan. Unii oameni încă vor să deschidă borcanul pentru a pentru a lua mostre de ţesut în vederea efectuării unui test ADN, astfel încât să îşi probeze teoria conform căreia Chopin suferea de o boală genetică. Însă, acest lucru ar fi complet greşit. Ar putea distruge inima şi oricum, în prezent sunt destul de sigur că ştim ce anume a dus la moartea lui Chopin. – Michael Witt.

Foto:  Frédéric Chopin – facebook

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.